Glavni udar ruske ofanzive trebalo bi da se završi u roku od mesec i po do dva meseca, rekao je šef vojne obaveštajne službe Ukrajine (GUR) Kirilo Budanov u intervjuu za “Forbs Ukrajina”

Rusija je u maju pokrenula novu ofanzivu u severnom delu Harkovske oblasti, ali je napredovanje na kraju prestalo. Operaciju su mnogi stručnjaci videli kao pokušaj da se odvrate i rasture ukrajinske snage, zaključuje se u ovom materijalu.

U međuvremenu, Rusija je nastavila da zauzima sela u Donjeckoj oblasti i napreduje na gradove Časov Jar i Pokrovsk, za koje se u zapadnim izveštajima navodi da su glavni cilj Moskve.

„Iskustvo rata koji traje 10 godina nam pokazuje da ofanzivni potencijal bilo koje umešane strane ne traje duže od dva meseca. Ruske ofanzivne operacije se približavaju trećem mesecu, tako da će doći do izvesnog opadanja“, rekao je Budanov.

3573036-shutterstock2139586105copy-edit-copy.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

General Oleksandr Pivnenko, komandant Nacionalne garde Ukrajine, predstavio je sličan raspored u julu, kada je izjavio da će se ruska ofanziva završiti za mesec i po dana, od čega je pola meseca već prošlo.

Obraćajući se maturantima Kijevske ekonomske škole, Budanov je rekao da će Rusija posle „blagog zatišja“ ponovo pokušati da napadne.

“Spremamo se za ovo. Dakle, sve zavisi od nas samih, kakvi će biti naši postupci”, dodao je Kirilo Budanov.

“Hoćemo li da sedimo i čekamo, da prođe četiri-pet meseci i da se sve ponovi? Ili ćemo biti proaktivni?”.

Podsetimo, Budanov je u maju mesecu, između ostalog, rekao da očekuje da će Rusija pokrenuti novu ofanzivu u oblasti Sumi nakon napada u blizini Harkova.

Sa druge strane, Moskva je 6. avgusta obavestila da su ukrajinske trupe ušle u rusku oblast Kursk, koja se graniči sa Sumskom oblasti. Prijavljeni su sukobi na ruskoj teritoriji, ali Kijev idalje zvanično nije komentarisao ove vesti.

Kurir.rs/Forbs Ukrajina/Oruzjeonline/Preneo: P. P.

Bonus video:

Kurir TV "IGRA SE OZBILJNA UTAKMICA U BEZBEDNOSNIM KRUGOVIMA" Barun: Zbog ovoga je UKRAJINSKI OBAVEŠTAJAC interesantan stranim službama