AMERIČKI GENERAL O UKRAJINSKOJ INVAZIJI NA KURSK: Rusi su bili nesposobni, spori i zbunjeni
Ben Hodžis, Foto: EPA

AMERIČKI GENERAL O UKRAJINSKOJ INVAZIJI NA KURSK: Rusi su bili nesposobni, spori i zbunjeni

Planeta -

Iznenadni upad Ukrajine u oblast Kursk na jugozapadu Rusije pomogao je Kijevu da još jednom promeni narativ o nepobedivosti Rusije u ratu, kaže penzionisani američki general-potpukovnik Ben Hodžis.

Hodžis, koji je bio komandant američke vojske u Evropi od 2014. do 2017. i pomagao u obuci ukrajinskih vojnika, rekao je da je operacija Kursk razotkrila nesklad između različitih komandi ruskih snaga i ličnog neuspeha predsednika Vladimira Putina da „zaštiti Rusiju“ – jedan od glavnih stubova njegove moći nad zemljom.

Od 6. avgusta, kada je Ukrajina ušla u Kursku oblast iz Sumske oblasti (severoistok), tvrdi da je navodno preuzela je kontrolu nad mestom Sudža i navodno preko 1.000 kvadratnih kilometara ruske zemlje. Ruske vlasti proglasile su vanredno stanje na federalnom nivou u Kurskoj i Belgorodskoj oblasti i naredile obaveznu evakuaciju nekih pograničnih mesta.

Sa prvom uspešnom kopnenom operacijom većih razmera od kontraofanzive u Harkovu u jesen 2022. godine, Ukrajina je pokazala da je njena vojska sposobna za iznenadne i dobro koordinisane napade, uprkos iscrpljenosti u trećoj godini od eskalacije sukoba.

Međutim, “nadogradnja ukrajinskog uspeha u Kursku zahtevala bi dalju odlučnu posvećenost zapadnih saveznika Kijeva da „pomognu Ukrajini da pobedi u ratu“, kako uvođenjem oštrijih sankcija Rusiji tako i obezbeđivanjem nesmetanog priliva vojne pomoći Ukrajini”, rekao je Hodžis za ukrajinsko glasilo Kijev Indipendent.

Kursk, Kurska oblast, ukrajinska vojska
foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Ukrajina “ima dovoljno ljudi” za borbu, rekao je on, ali je neophodno da ukrajinski lideri reše probleme u vezi sa obukom, regrutacijom i obrazovanjem vojnog osoblja, posebno oficira i narednika. Uz snažnu podršku Zapada, pravilno obučene jedinice biće „ključ za pobedu Ukrajine“, dodao je optimistični penzioner Hodžis.

“Nalazimo se u jedinstvenom trenutku u ovom ratu sa neočekivanim ukrajinskim upadom u Rusiju”

,,Pre svega, još jednom, svi mi na Zapadu – i Rusija – potcenili smo Kijev. Njegova sposobnost da okupi tako sposobnu snagu i učini to na način koji je iznenadio Ruse. Drugi zaključak je da ne znamo i ne treba da znamo zvaničnu svrhu ove „kontraofanzive“.

Vlada u Kijevu i Generalštab su dobro obavili posao zaštite informacija. Oni ne objavljuju ciljeve“, rekao je Ben Hodžis kada su ga iz ukrajinskih medija pitali šta misli o tome kako su Ukrajinci organizovali „operaciju Kursk“.

„Ja to više nazivam „kontraofanzivom“ nego upadom. Cilj je stvoriti mostobran na ruskoj strani granice kako bi se uskratilo to područje, koje bi Rusi mogli da iskoriste za napade bespilotnim letelicama ili druge napade na ukrajinske civile ili da pojačaju svoje snage“, rekao je bivši američki general.

Treći zaključak koji general Ben Hodžis ima o tome kako su Ukrajinci organizovali „operaciju Kursk“ je odgovor Rusije: „Bili su nesposobni, spori, zbunjeni. Na sreću, bili su iznenađeni, ali i dalje imaju problema sa komandom i kontrolom.”

Kurir.rs/Oruzjeonline/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track