Smatra se da će ove rakete možda biti ukrajinsko “Waffe der vergeltung” – “oružje odmazde”

Sjedinjene Države i Velika Britanija nikad nisu bile bliže odluci da se Ukrajini dozvoli da taktičkim balističkim dugog dometa i krstarećih raketama zapadne proizvodnje. Konačna olduka još uvek nije doneta, ali je bliža nego što se misli.

Naime, čeka se poseta američkog državnog sekretara Entoni Blinkena i njegovog britasnkog kolege Dejvida Laimija Kijevu i susret sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim gde će se razgovarati o ovoj temi.

I Blinken i Lami navode da je to prvi korak da Ukrajina dobije dozvolu za udare u dubinu ruske teritorije američkim taktičkim balističkim raketama ATACMS i britanskim krstarećim raketama Storm šadou dometa 300 i 560 km sa čime bi pod udar raketa došla i Moskva, odnosno njen centralni deo.

Osim toga ovoj ideji pridružila se i Holandija koja je dozvolila da Ukrajina koristi borbene avione F-16AM za udare u dubinu Rusije.

Konačna odluka biće doneta u subotu a smatra se i da će ove rakete možda biti ukrajinsko “Waffe der vergeltung” – “oružje odmazde” sa kojim se nadaju da će preokrenuti rat u korist Kijeva i izvojevati pobedu.

Ovde je za sada najveća enigma domet krstareće rakete Storm šadou u slučaju da se da dozvola za se ta raketa upotrebi. Pitanje svih pitanja jeste da li će Ukrajinci upotrebiti britansku raketu sa dometom većim od 500 km i kako će Rusija reagovati posle takvog napada.

Da li će Kijev biti meta odmazde umesto Londona, Vašingtona i Amsterdama ili će Rusi zaista udariti po ciljevima na Zapadu i ona teorija o duploj crvenoj liniji postati prošlost?

rakete.jpg
Printscreen Twitter 
Storm šadoufoto: Printscreen Twitter

U svakom slučaju ako se ovo realizuje napad američkim ili britanskim raketama na Rusiju označiće da su ove dve države de fakto, ali ne i de jure u ratu sa Rusijom.

S druge strane od radikalizovanih Britanaca, SAD smatraju da udari treba da budu ograničeni na manji radijus, odnosno do 300 km od granične linije Rusije i Ukrajine, kao i napad na isključivo vojne ciljeve, komunikacione centre, skladišta, koncentracije trupa, aerodrome i vojne baze, a ne za udar po gradovima što može da izazove odmazdu Moskve.

Kremlj: Odluka je već doneta

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov priznao je da je odluka o udaru na Rusiju raketama ATACMS već doneta, a sada pokušavaju da je formalizuju kroz informativnu kampanju u medijima.

„Najverovatnije su, naravno, sve ove odluke već donesene, to se sa velikom vrovatnoćom može pretpostaviti i u ovom trenutku jednostavno postoji takva informativna kampanja u medijima da se ozvaniči odluka koja je već donesena I u isto vreme, pokušaji da se distanciraju od umešanosti u ovaj sukob sa strane Sjedinjenih Američkih Država i evropskih zemalja, mislimo da to ne funkcioniše“, rekao je Peskov.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P.