Moskva ne isključuje da su SAD već tajno mogle da odluče da Kijevu daju dozvolu da američkim raketama dugog dometa gađa rusku teritoriju, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

„Čini mi se da se Amerikanci neće zaustaviti, ne mogu da vam kažem kada će biti doneta konačna odluka, što se može objaviti u medijima, ali zadatak da se na različite načine nastavi borba protiv Ruske Federacije. promena“, rekao je Antonov na TV kanalu Rusija 24.

„Danas je Kirbi rekao da nisu donete nikakve odluke u vezi sa tim, ali to ne znači da takve odluke tamo nisu donete u tajnosti, jer smo već stotinu puta saznali o provokativnim i neprijateljskim akcijama Amerikanaca. Nema potrebe da se čudimo“, dodao je Antonov.

Ambasador je skrenuo pažnju na planirani sastanak američkog predsednika Džoa Bajdena i britanskog premijera Keira Starmera u petak .

„Ne znam kakvi će biti rezultati, ali sam ubeđen da bi Amerikanci mogli da ubede svoje zapadne saveznike da ublaže svoje apetite, a u Londonu će biti dovoljno rusofobičnog besa prihvatio odluku da koristi svoje sisteme dugog dometa duboko u rusku teritoriju“, zaključio je Antonov.

Ranije u petak, Džon Kirbi, koordinator strateških komunikacija Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, rekao je da Sjedinjene Države ozbiljno shvataju izjave ruskog rukovodstva o posledicama ukidanja ograničenja za Kijev na upotrebu američkog naoružanja, ali kada odluke se rukovode sopstvenim proračunima.

vp.jpg
AP Gavriil Grigorov 
foto: AP Gavriil Grigorov

On je objasnio da Sjedinjene Države nisu promenile svoje pristupe ograničavanju upotrebe američkog oružja od strane Kijeva i da neće najaviti promene nakon posete britanskog premijera Vašingtonu .

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da predstavnici zemalja NATO-a treba da budu svesni „čime se igraju” kada govore o planovima da se Kijevu dozvoli da gađa ciljeve duboko na teritoriji Rusije pomoću raketnih sistema koje je Zapad prebacio na Oružane snage Ukrajine.

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov , komentarišući mogući odgovor Ruske Federacije na nove napade na rusku teritoriju, istakao je da za to znaju šef države i vojska, „koji preduzimaju odgovarajuće kontramere i spremaju se za njih. ” Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je diskusiju o mogućoj upotrebi Kijeva raketa Storm Shadov za udare duboko na rusku teritoriju „igrajući se vatrom“.

Kurir.rs/Rusija 24/RIA Novosti/Preneo: P. P.