Ministar odbrane Izraela Joav Galant objavio je danas početak nove faze rata u vreme kada se Izrael fokusira ka severnom frontu protiv ekstremista Hezbolaha u Libanu.

Obraćajući se izraelskom vojnicima Galant nije pomenuo misteriozne eksplozije elektronskih uređaja u Libanu u proteklim danima, ali je pohvalio rad vojske i bezbednosnih agencija, rekavši da su „rezultati vrlo impresivni“.

On je rekao da se posle više meseci rata protiv ekstremista Hamasa u Gazi „centar gravitacije pomera ka severu skretanjem izvora i snaga“.

„Mi smo na početku nove faze u ratu.To zahteva hrabrost, odlučnost i istrajnost”, rekao je izraelski ministar, preneo je Asošijeted pres.

x01-epa-haitham-imad.jpg
EPA/HAITHAM IMAD 

Ranije danas je 98. divizija IDF (Izraelskih odbrambenih snaga) razmeštena na sever Izraela, posle višemesečnih borbi u Pojasu Gaze.

Galant je dodao da su ciljevi rata na severu jasni i jednostavni, da se vrate stanovnici severnih gradova bezbedno u svoje domove, preneli su izraelski mediji.

„Mi nismo zaboravili taoce i naše zadatke na jugu. To je naša dužnost i izvršavamo je u isto vreme“, rekao je izraelski ministar, aludirajući na zatočenike koje je palestinski Hamas oteo u napadu na jug Izraela 7.oktobra, čime je izazvao rat u Gazi.

Kurir.rs/Beta/Preneo: P. P. 

Bonus video:

Privatna arhiva Rat u Izraelu