Ustavni sud BiH stavio je van snage Izborni zakon Republike Srpske, jer on nije u skladu sa Ustavom BiH i njime se preuzimaju nadležnosti institucija BiH.

Izborni zakon Republike Srpske koji je ove godine usvojen u Narodnoj skupštini RS bio je na dnevnom redu Ustavnog suda zbog apelacije.

„Ustavni sud je zaključio da u Ustavu BiH ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se mogla uspostaviti ustavnost osporenog zakona koji je donela Narodna skupština RS“, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Osim toga, Ustavni sud je podsetio da Izborni zakon BiH predstavlja „odluku institucija Bosne i Hercegovine“, kao i da su entiteti po Ustavu BiH dužni poštovati te odluke.

Apelaciju za ocenu ustavnosti Izbornog zakona BiH Ustavnom sudu BiH podneli su prvi zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić i četiri delegata Doma naroda Parlamentarne BiH.

Narodna skupština RS usvojila je 19. aprila Izborni zakon RS, kojim je predviđeno da će izbore za organe vlasti u ovom bh. entitetu sprovoditi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni republički organi.

screenshot-3.jpg
Printscreen Rtrs 

Tada je saopšteno da se stupanjem na snagu ovog zakona više neće primenjivati odredbe Izbornog zakona BiH, koje uređuju izbore za sve entitetske nivoe vlasti.

Usvojenim zakonom su u potpunosti izbrisane nadležnosti Centralne izborne komisije BiH (CIK).

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je u julu potpisao ukaz o proglašenju Izbornog zakona RS, izjavio je da je taj zakon ustavan i da će biti primenjivan.

On je ocenio da je Ustavni sud BiH svojom odlukom prekršio Ustav BiH, Dejtonski sporazum i međunarodne principe ustavnog prava i da čini sve da „zgadi BiH koju treba da brani i predstavlja“.

Dodao je da je Ustavni sud RS ocenio da je Izborni zakon RS ustavan i da će zato biti primenjivan.

Vladajuća koalicija u RS, predvođena Dodikovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koja je izglasala donošenje entitetskog izbornog zakona, neće bojkotovati, kako su to ranije najavljivali, učešće na lokalnim izborima, koje je CIK BiH raspisala za 6. oktobar ove godine.

Pojasnili su da neće bojkotovati izbore, jer na to nisu pristale opozicione stranke u RS.

Kurir.rs/Beta/Preneo: P. P.