Libanska šiitska militantna grupa Hezbolah saopštila je da je pogubila nekoliko svojih zvaničnika koji su bili odgovorni za nabavku pejdžera koji se koriste za bezbednu komunikaciju.

Navodi se da su funkcioneri Hezbolaha osuđeni na smrt priznali da su za nagradu od 20 odsto vrednosti ugovora kupili seriju komunikacionih uređaja od evropskih kompanija povezanih sa izraelskim obaveštajnim službama, koje je potom daljinski detonirao Mosad.

Kako prenosi Rojters, uređaji koje je minirao Izrael predati su pripadnicima Hezbolaha bukvalno dan ili čak nekoliko sati pre napada. Služba obezbeđenja grupe uveravala je da su pejdžeri detaljno pregledani po standardnim procedurama. Pejdžeri su proveravani na prisustvo eksploziva ili uređaja za praćenje, pored toga, proveravali su kako aerodromski alarmi reaguju na njih i tako dalje.

Brojni izvori navode da su pejdžeri sadržavali eksplozivni pentaeritritol tetranitrat, koji je navodno „teško otkriti“ bilo kojom vrstom skenera. Zbog toga su “minirani” pejdžeri mogli da prođu sve provere i da dođu u ruke članovima Hezbolaha.
Ranije je objavljeno da su izraelske vlasti najavile „prelazak na novi nivo konfrontacije“, u kojem se svaki pripadnik Hezbolaha smatra legitimnom metom izraelske vojske i Mosada.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P.

 BONUS VIDEO

Kurir teleivizija HEZBOLAH IMA 150.000 BORACA, ODNOSI SAD I NETANJAHUA ZAHLADNJUJU? Analitičari o eventualnom sukobu OPASNE organizacije sa Izraelom