Šef estonske vojne obaveštajne službe predviđa da će ruske snage u narednim nedeljama osetiti posledice nestašice municije na frontu zbog nedavnog udara ukrajinskih dronova na skladište u ruskom gradu Toropecu.

Pukovnik Ants Kiviselg, šef estonske vojne obaveštajne službe, rekao je na konferenciji za novinare u Talinu da Rusija i dalje drži inicijativu na terenu, ali da bi nedavna eksplozija mogla ozbiljno da ugrozi njene planove.

On je naveo da je Ukrajina uspešno planirala i pogodila skladište projektila, municije i eksploziva u Toropecu, što je izazvalo niz detonacija.

- Detonirano je 30.000 tona eksploziva, što znači 750.000 granata. Ako pogledamo prosečnu borbenu aktivnost, Ruska Federacija je ispaljivala 10.000 granata nedeljno. To je zaliha municije za dva do tri meseca. Rusija je pretrpela gubitke u municiji i videćemo uticaj ovih gubitaka na frontu u narednim nedeljama - rekao je Kiviselg, prenosi estonski javni servis ERR.

Pukovnik Kiviselg je podsetio da se operativni pritisak Rusije na Ukrajinu postepeno povećavao ove nedelje, što ukazuje da Moskva i dalje želi da osvoji Lugansku i Donjecku oblast.

- Uprkos onome što se dešava u Kursku, Ruska Federacija nije povukla trupe iz pravca Pokrovskog i tamo se ne očekuju veće promene u narednim nedeljama - objasnio je Kiviselg.

Što se tiče ukrajinske operacije u ruskoj oblasti Kursk, on smatra da ukrajinske snage nastavljaju da tamo drže inicijativu na operativnom nivou.

Toropec, skladište granata.jpg
Prinstskirn Twitter 

- Rusija je pokrenula kontranapad prošle nedelje i malo napredovala, ali Ukrajinci i dalje drže svoje pozicije i takođe su krenuli u kontranapade. Ukrajinci su prošlog četvrtka otvorili i novi ofanzivni koridor u oblasti Gluškova, napredujući skoro šest kilometara u Rusiju i stvarajući mogućnost da zarobe ruske jedinice u Kurskoj oblasti - naglasio je estonski pukovnik.

Kurir.rs/ERR/Preneo. P. P.