U Italiji je sinoć uhapšen muškarac koji se sumnjiči da je 1977. godine ubio dve Suzane, koje su pronađene mrtve u Melbrunu.

Tela Suzane Armstrong i Suzan Bartlet pronađena su u njihovom domu u Kolingvudu, a policija je sinoć uhapsila na aerodrom u Rimu muškarca (65), držaljanina Grčke i Australije.

Vlasti su saopštile da će tražiti njegovo izručenje u Melburn.

Suzana Armstrong (27) i Suzan Bartlet (28) ubijene su u januaru 1977. godine u kući koju su iznajmljivale u Melburnu. U trenutku ubistva beba Armstrongove je spavala u drugoj sobi.

Njihova tela pronađena su u kući 13. januara, tri dana nako što su poslednji put viđene žive. Dete je bilo dehidrirano i pod stresom, ali nije bilo povređeno.

Kako je tada policija saopštila, obe žene, su bile izbodene više puta.

Ubistvo je bilo nerešeno godinama, a misterija smrti dve žene bila je tema za brojne knjige i podkaste.

Godine 2017. godine ponuđena je nagrada od milion dolara onome ko bi imao nove informacije koje bi dovele do hapšenja osumnjičenih.

Glavni komesar Šejn Paton opisao je danas ovaj slučaj kao "apsolutno jezivo, užasno, pomahnitalo ubistvo".

"Policija je godinama tragala za uhapšenim muškarcem, prepoznavši ga kao osobu od interesa", rekao je Paton.

Zbog 20-godišnje zakonske zastare Grčke za pokretanje optužbi za ubistvo i vremena koje je proteklo pre nego što je bilo dovoljno dokaza za njihovo podizanje, čovek nije mogao biti optužen dok je bio u Grčkoj.

Tako je za osumnjičenim izdata interpolova poternica, po kojoj su italijanske vlasti i postupile. Naime, čim je osumnjičeni uočen na aerodromu Leonardo da Vinči u Rimu, odmah je i priveden.

"Više od 47 godina, detektivi iz odreda za ubistva neumorno su radili na utvrđivanju toga ko je odgovoran za smrt Suzane Armstrong i Suzan Bartlet“, rekao je Paton.

On je naveo da će vreme do izručenja osumnjičenog zavisiti od italijanskih vlasti, ali smatra da će proći bar mesec dana dok policija ne otputuje u Italiju da pruži dokaze koji će opravdati zahtev za izručenje.

Porodice ubijenih izdale su danas zajedničko saopštenje u kojem su zamolili javnost da poštuje njihovu privatnost.

Kurir.rs/NDTV/Dejli mejl/Telegraf/Gardijan/Preneo: D. P.