Američka ambasada u Jerusalimu uputila je sve svoje zaposlene i članove njihovih porodica da se sklone na sigurno do daljeg, naravno, zbog aktuelne bezbednosne situacije u tom delu sveta.

"Ambasada SAD u Jerusalimu podseća građane SAD na stalnu potrebu za oprezom i povećanom svešću o ličnoj bezbednosti jer se bezbednosni incidenti, uključujući minobacačke i raketne paljbe i upad bespilotnih letelica UAS, često dešavaju bez upozorenja. Bezbednosno okruženje ostaje složeno i može se brzo promeniti u zavisnosti od političke situacije i nedavnih događaja", navodi se u saopštenju američke ambasade.

Kao odgovor na bezbednosne incidente i bez prethodnog obaveštenja, američka ambasada može dodatno da ograniči ili zabrani službenicima američke vlade i članovima njihovih porodica da putuju u određena područja Izraela (uključujući Stari grad Jerusalim) i Zapadnu obalu.

Državljani SAD se pozivaju da budu svesni stalnih rizika putovanja u Izrael, Zapadnu obalu i Gazu zbog bezbednosne situacije i pojačane regionalne tenzije i upozorava da se ne putuje u Gazu i unutar 2,5 milje od izraelske granice sa Libanom i Sirijom.

Takođe, u saopštenju se navode koraci koje treba preduzeti u slučaju minobacačke i raketne vatre ili upada UAS-a.

"U slučaju minobacačke ili raketne vatre ili upada neprijateljskog aviona, može se aktivirati sirena 'crvene uzbune'. Tretirajte sva takva upozorenja kao stvarna; sledite uputstva lokalnih vlasti i odmah potražite sklonište. Treba da znate lokaciju vašeg najbližeg skloništa ili zaštićenog prostora. Osoblju američke vlade i članovima njihovih porodica može biti zabranjeno da putuju u područja pogođena raketnim aktivnostima, sirenama i/ili otvaranjem skloništa za bombe. Za dodatne informacije o odgovarajućim radnjama koje treba preduzeti kada čujete sirenu ili eksploziju, pogledajte veb lokaciju Komande prednjeg fronta izraelskih odbrambenih snaga (dostupno na uređajima u Izraelu) ili pogledajte informacije o pripravnosti u PDF-u. Građani Sjedinjenih Država mogu takođe želeti da preuzmu besplatnu aplikaciju za komandu prednjeg fronta Izraelskih odbrambenih snaga na Android ili Apple uređajima kako bi dobijali bezbednosna i bezbednosna upozorenja u realnom vremenu. Dostupne su i besplatne komercijalne aplikacije, kao što je Red Alert: Israel", stoji na kraju saopštenja.

Bonus video:

EUpravo zato Intervju sa Kristoferom Hilom, ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država