NATO saveznici "ne treba i ne slušaju" zveckanje sabljom Vladimira Putina jer je alijansa jaka i može da odgovori na svaku pretnju, rekao je novi šef alijanse za Sky news.

Mark Rute je rekao da godišnja nuklearna vežba zemalja članica NATO-a, koja počinje sledeće nedelje, šalje jasnu poruku protivnicima "da smo spremni da odgovorimo na svaku pretnju".

Bivši holandski premijer govorio je i o ratu Rusije u Ukrajini.

On je rekao da sumnja da je Ukrajina slabija jer Velika Britanija i drugi saveznici tek treba da joj daju dozvolu da koristi oružje dugog dometa za napad na ciljeve unutar Rusije, signalizirajući da - pod uslovom da Zapad nastavi da podržava Kijev - "jedan sistem naoružanja neće promeniti ishod rata".

geopolitika.jpg
Shutterstock 

Rute, koji je preuzeo dužnost generalnog sekretara NATO-a početkom meseca od Jensa Stoltenberga, održao je sastanak u Dauning Stritu sa Sir Kirom Starmerom u četvrtak.

Takođe je učestvovao u trojnoj diskusiji sa Volodimirom Zelenskim, koji je na sličan način bio u poseti britanskom premijeru.

Ukrajinski lider je na brzoj turneji po evropskim prestonicama "naoružan" onim što Ukrajina naziva "planom pobede" za okončanje ruske invazije.

Rute je odbio da otkrije detalje o ukrajinskom planu, ali je rekao da se nada da će pobeda doći "što je pre moguće".

Takođe je rekao da je od vitalnog značaja nastaviti sa podržavanjem Kijeva oružjem, obukom i finansiranjem kako bi Zelenski bio u najjačoj mogućoj poziciji za sve buduće razgovore.

Kurir.rs/Sky news/Preneo: P. P.