Stanovnici Ukrajine evakuišu se iz ukrajinskog grada Kupjanska, a potresne slike obilaze svet.

Julija Baibak nije mogla više da podnese nijedan ruski napad i evakuisala je svoje roditelje iz opkoljenog ukrajinskog grada Kupjanska.

- Došla sam kod roditelja sva bleda, plačući i prestrašena i rekla: 'Ili ćete otići ili će nas sve ovde pobiti' - izjavila je Julija, pomažući majci koja je u invalidskim kolicima da uđe u automobil.

Baibak i njeni roditelji su među hiljadama ljudi koji ove nedelje moraju da napuste Kupjansk i nekoliko okolnih naselja pred navalom ruskih snaga na taj strateški važan grad na severoistoku Ukrajine.

Profimedia Potresne slike iz Ukrajine

Ukrajinske snage ponovno su preuzele kontrolu nad Kupjanskom šest meseci nakon što su ga Rusi zauzeli u invaziji koja je počela u februaru 2022, ali je izložen sve intenzivnijim napadima kako Moskva jača ofanzivu.

Stanovnici Kupjanska s kojima je Rojters razgovarao rekli su da nisu mogli da spavaju zbog ruske vatre širom tog područja, stotinak kilometara istočno od Harkova, drugog najvećeg ukrajinskog grada.

Devedesetogodišnja Hana Zorina, koja već drugi put napušta Kupjansk nakon što se vratila prošlog proleća, rekla je da je isprva izgledalo da će moći da se živi.

- Tada su stvari došle do tačke da je moralo da se kaže: 'To je to - kraj.'

(Kurir.rs/Index.hr/Reuters)