U Rusiju je stiglo 1.500 vojnika iz Severne Koreje, saopštila je danas južnokorejska bezbednosna agencija, nakon čega je predsednik Južne Koreje Jun Suk Jel sazvao hitan bezbednosni sastanak i rekao da međunarodna zajednica mora da odgovori "svim raspoloživim sredstvima".

Južnokorejski mediji objavili su, pozivajući se na anonimne izvore iz službi bezbednosti, da bi Severna Koreja mogla da pošalje u Rusiju do 12.000 vojnika, prenosi BBC.

Današnjem sastanku u Seulu prisustvovali su ključni zvaničnici iz Kancelarije za nacionalnu bezbednost, Ministarstva odbrane i Nacionalne obaveštajne službe, saopšteno je iz Junove kancelarije.

Učesnici su odlučili da ne ignorišu situaciju i da zajednički odgovore na nju sa međunarodnom zajednicom, koristeći sva raspoloživa sredstva, navodi se u saopštenju posle sastanka.

Ranije ove nedelje, ruski predsednik Vladimir Putin je predstavio nacrt zakona o ratifikaciji vojnog sporazuma sa Severnom Korejom, koji predviđa da će dve zemlje pomoći jedna drugoj u slučaju da budu napadnute.

Južnokorejska bezbednosna agencija saopštila je da se severnokorejske trupe obučavaju u ruskim bazama u Vladivostoku, Usurijsku, Habarovsku i Vlagovešensku.

Objavljene su i fotografije iz vazduha Usurijska i Habarovska, gde se, kako kažu, okupilo više stotina severnokorejskih vojnika, i fotografija severnokorejske luke Čongđin, gde se, navodno, vidi ruski brod sa severnokorejskim vojnicima.

Dodaje se da je utvrđeno da je Severna Koreja od avgusta poslala u Rusiju 13.000 brodskih kontejnera sa granatama, projektilima i protivoklopnim raketama i tvrdi da je isporučeno čak osam miliona granata od 122 i 152 milimetara.

Vojni stručnjaci smatraju da će ruska vojska imati dosta problema da uključi severnokorejske trupe u akcije na frontu, jer pored jezičke barijere, severnokorejska vojska nema iskustvo u borbenim dejstvima.

Oni bi mogli da čuvaju delove rusko-ukrajinske granice, što bi oslobodilo ruske jedinice za borbu na frontu, a isključio bih mogućnost da se odmah pojave na prvoj liniji fronta, rekao je urednik ukrajinske publikacije "Defens ekspres" Valerij Rjabih.

(Fonet)

 BONUS VIDEO

kurir televizija SEVERNA KOREJA IMA ABNORMALNE ZALIHE MUNICIJE! Analitičar izneo šta je ovoj zemlji NAJPOTREBNIJE OD RUSIJE! Spremali se decenijama