Sud u Peruu osudio je bivšeg predsednika Alehandra Toleda (78) na 20 godina i šest meseci zatvora zbog korupcije i pranja novca.

Tužioci kažu da je uzeo 35 miliona dolara mita od brazilske građevinske kompanije koja je dobila ugovor za izgradnju puta u južnom Peruu.

Toledo je bio na funkciji između 2001. i 2006. godine.

Uhapšen je pre pet godina u Kaliforniji, gde je živeo i radio godinama, a prošle godine je izručen Peruu. Prvobitno je držan u samici u okružnom zatvoru istočno od San Franciska, ali je pušten u kućni pritvor 2020. zbog pandemije koronavirusa i pogoršanja mentalnog zdravlja.

Brazilska kompanija "Odebreht" koja je u međuvremenu promenila ime u "Novonor", priznala je da je plaćala milione dolara mita zvaničnicima širom Latinske Amerike i SAD kako bi osigurala vladine ugovore.

Sutkinja Ines Rohas rekla je da su Peruanci verovali Toledu kao svom predsedniku, "zaduženom za upravljanje javnim finansijama" i odgovornom za "zaštitu i osiguranje ispravne" upotrebe resursa.

Ona je dodala da je Toledo "imao dužnost da deluje sa apsolutnom neutralnošću, štiti i čuva imovinu države, izbegavajući njenu zloupotrebu ili eksploataciju", ali to nije učinio.

Umesto toga, kako ju je citirao Asošiejted pres, on je "prevario državu".

U Peruu su vlasti optužile Toledo i još tri bivša predsednika da su primali uplate od građevinskog giganta. Oni su tvrdili da je Toledo dobio 35 miliona dolara od "Odebrehta" u zamenu za ugovor o izgradnji 650 kilometara autoputa koji povezuje Brazil sa južnim Peruom. Prvobitno je procenjeno da taj deo autoputa košta 507 miliona dolara, ali je Peru na kraju platio 1,25 milijardi dolara.

Toledo je negirao optužbe.

Godine 2019, drugi bivši peruanski predsednik, Alan Garsijaa, upucao se kada je policija stigla u njegovu kuću da ga uhapsi zbog optužbi za podmićivanje u koje je uključen "Odebreht".

Još dva bivša peruanska predsednika, Pedro Pablo Kučinski i Olanta Humala, takođe su pod istragom u slučaju "Odebreht".

(Kurir.rs/AP)