Novi snimci na društvenim mrežama pokazuju kako ukrajinske trupe pucaju iz višedecenijskih mitraljeza kako bi oborile ruski dron iranske proizvodnje.

Čini se da kratak snimak koji je objavljen na mreži prikazuje rafalnu pucnjavu pre eksplozije, za koju se tvrdi da je bila trenutak kada su meci ispaljeni iz najmanje jednog ukrajinskog mitraljeza i pogodili ruski jurišni dron Šahed-136.

Jedna agencija koja je podelila snimak na Iksu, nekadašnjem Tviteru, "OSINTtechnical", saopštila je da su pomenuti mitraljezi bili "skoro jedan vek stari modeli PM1919 koji su montirani na kamion".

Jedan izveštaj tvrdi da je snimak napravljen u neopoznatoj oblasti zapadne Ukrajine. Njuzvik nije mogao nezavisno da proveri snimak, niti kada i gde je snimljen.

Obe strane su koristile starije oružje u više od dve i po godine rata punih razmera u Ukrajini.

Ruski vojni blogeri koji se često koriste kao izvori informacija umesto zvaničnih izjava Kremlja, rekli su ranije tokom sukoba da su ruske trupe u Ukrajini dobile "zastarelo" oružje, uključujući oružje iz perioda Prvog svetskog rata.

Izveštaji iz Ukrajine sugerišu da su ukrajinski borci uspešno koristili oružje koje postoji već nekoliko decenija u borbi protiv pretnji iz dvadeset prvog veka.

- Određeno oružje se može koristiti veoma dugo jer ispunjava funkciju koja ostaje nepromenjena - rekao je ranije za Njuzvik Semjuel Bendet, iz američke istraživačke i analitičke grupe CNA.

- AK-47 je u ovom trenutku star skoro 70 godina i malo se promenio. Proste automatske mašine ili mitraljezi takođe su ostali nepromenjeni, kao što je M2 Browning koji je još uvek u upotrebi - dodao je Bendet.

Ranije ove godine, ukrajinska vojska je saopštila da je jedan od njenih pripadnika uspeo da presretne rusku krstareću raketu koristeći mitraljez M2 Browning.

Ukrajina je takođe uveliko koristila mitraljeze velikog kalibra u svojim naporima da obori bespilotne letelice Šahed kamikaze koje često lansira Rusija.

Moskva je u velikoj meri koristila bespilotne letelice Šahed iranskog dizajna i verzije Geran ruske proizvodnje, koje se nazivaju bespilotnim letelicama (UAV), da bi tokom celog rata napadale Ukrajinu.

Šahedi su poznati po svom karakterističnom, tihom zujanju. Oni su u stanju da nose bojevu glavu koja se razbije ili eksplodira kada stigne do cilja.

Jednom kada ih uoče, Ukrajincima može biti relativno lako da ih obore iz mitraljeza ili samohodnih protivavionskih topova poput Geparda nemačke proizvodnje, ali njihovo otkrivanje je često najveći izazov.

Rusija je unapređivala dronove Šahed tokom celog rata, uključujući korišćenje materijala koji apsorbuje radar i crne boje kako bi ukrajinskim snagama otežala uočavanje bespilotnih letelica za napad.

(Kurir.rs/Newsweek/Preneo: V.M.)