Ugledni novinar japanskog lista Nikei, Hirojuki Akita gostovao je u pres centru Udruženja novinara Srbije u Beogradu, gde je govorio na temu "Novinarska etika u izveštavanju o spoljnoj politici i bezbednosti".

U uvodniku prisutnima su se obratili i Akira Imamura, ambasador Japana u Srbiji, predstavnici Ministarstva za evropske integracije i predstavnici Udruženja novinara Srbije.

Zatim je došao red i na Akita, čiji je fokus izlaganja bio na poimanju novinarske profesije u Japanu, ali se dotakao i geopolitičkih tema, za koje je ekspert.

Tako je Akita govorio i o poziciji Japana u odnosu na SAD, o svom stavu o sveukupnoj geopolitičkoj sceni u svetu, ratu u Ukrajini, ali i o NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine, prenosi Udruženje novinara Srbije (UNS)

G84A5813.jpg
Press Centar UNS 

Kako je pojasnio, Japan i SAD imaju sporazum po kojem je SAD dužna i da brani Japan u slučaju da ga neko napadne, te da SAD ima vojnu bazu na teritoriji Japana.

Međutim, ispričao je da je „Tramp u svojoj kampanji za predsednika izjavio da SAD ima obavezu da brani Japan ako ga neko napadne, a da bi u slučaju da neko napadne Ameriku, Japanci sedeli kod kuće i gledali Soni TV“, prenosi UNS.

To je, objasnio je, nateralo Japan da ozbiljno razmišlja o promeni i prilagođavanju svoje spoljne politike.

Akita je govorio i o ratu u Ukrajini, u koji će, po njegovom mišljenju, uskoro da se uključi i Severna Koreja koja će pomoći Rusiji, te da imajući u vidu dobre zajedničke vojne odnose Rusije, Severne Koreje, Kine i Irana, te polarizaciju na geopolitičkoj sceni, „svet postaje sličan onom iz kasnih tridesetih godina prošlog veka“.

G84A5628.jpg
Press Centar UNS 

Na pitanje da li je izveštavao o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, Akita je rekao da je u to vreme kao novinar pratio unutrašnju politiku Japana.

„Moram da priznam da tada nisam pratio NATO intervenciju. Sada kada sam pričao sa dosta ljudi u Srbiji, uspeo sam da vidim i vašu perspektivu. Prvi put sam ovde, naučio sam mnogo, ali još uvek ne dovoljno da bih mogao da sudim“.

Ambasador Japana u Srbiji, Njegova Ekselencija gospodin Akira Imamura podsetio je da Japan 1999. godine „nije rekao da podržava NATO bombardovanje Jugoslavije, već da ga razume“, dodajući da Japan nije jasno podržao NATO bombardovanje zbog odsustva odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

G84A5956.jpg
Press Centar UNS 

Akita je dodao i da pohvaljuje neutralnost Srbije te da smatra da je to najbolja opcija koju jedna zemlja može da odabere. Ipak, kako je istakao, geopolitička pozicija Japana se ne može porediti sa Srbijom i zbog nje Japan ne može biti vojno neutralan.

„Nekada nije pametno zauzimati strane. Neutralnost zvuči kao bolja opcija“, zaključio je Akita u svom obraćanju u prostorijama UNS-a.

Ko je Hirojuki Akita?

Hirojuki Akita piše komentare, kolumne i analize o međunarodnoj bezbednosti i spoljnoj politici za japasnki dnevni list Nikkei od 1987. godine.

Izveštavao je o unutrašnjim političkim dešavanjima, japanskoj spoljnoj i bezbednosnoj politici.

Bio je dopisnik iz Pekinga (1994-1998. godine) i glavni dopisnik iz Vašingtona (2002-2006. godine) gde je izveštavao iz Bele kuće, Pentagona i Stejt Departmenta tokom Bušove administracije.

Kurir.rs/UNS/D. P.