Za one koji zarađuju za život proučavajući govor tela, bilo je mnogo toga za čitanje tokom samita BRIKS-a ove nedelje u Kazanju u Rusiji.

Bile su to scene ruskog predsednika Vladimira Putina, daleko od izolovanog na globalnoj sceni uprkos ratu protiv Ukrajine, kako stoji pored lidera iz 36 zemalja, od kojih su skoro dvadesetak predsednika ili premijera.

Tu je bio snimak indijskog premijera Narendre Modija, koji se nedavno sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim poslednjih nedelja, kako grli Putina po drugi put za tri meseca.

Ali za mnoge analitičare, najznačajnija fotografija bila je ona na kojoj Putin sedi, uz bok liderima najmnogoljudnijih nacija sveta, kineskim predsednikom Si Đinpingom i indijskim Narendrom Modijem.

Jer Putin je, kao domaćin samita BRIKS-a, obezbedio uslove za detant koji je nekoliko nedelja ranije izgledao malo verovatan.

Modi i Si su se sastali na marginama samita, njihovog prvog punopravnog bilateralnog dijaloga u poslednjih pet godina, u pokušaju da resetuju duge problematične odnose koji su "pali sa litice" nakon krvavog sukoba duž njihove sporne granice u Ladaku 2020.

Najmanje 20 indijskih vojnika i četvorica njihovih kineskih kolega poginuli su u žestokoj borbi prsa u prsa kamenjem, palicama i motkama, a delovi bitke snimljeni su telefonima i podeljeni putem mreža širom sveta, oblikujući javno mnjenje obe nacije.

Sastanak Modi-Si usledio je dva dana nakon što je indijski ministar spoljnih poslova Vikram Misri objavio da su dve strane postigle dogovor da se njihove trupe povuku sa lokacija duž sporne granice gde su bile u sukobima od 2020. godine.

Dogovoreno je da armije ponovo otpočnu patroliranje na svojim stranama granice prema dogovorenom rasporedu.

- Detant Indije i Kine je najznačajniji geopolitički razvoj u Aziji ove godine - rekao je Zoravar Daulat Sing, autor knjige: Indijsko-kineski odnosi u multipolarnom svetu.

- To znači da je Indija odlučila da se skloni iz američkih planova o hladnom ratu.

Sing je mislio na zabrinutost jednog dela indijske strateške zajednice da se Nju Delhi sve više oslanja na svoje prijateljstvo sa Vašingtonom da bi se suprotstavio asertivnosti Pekinga u južnoj Aziji i azijsko-pacifičkom regionu.

I Indija i Sjedinjene Države vide Kinu kao svoje glavne geopolitičke rivale i dramatično su ojačale bilateralnu bezbednosnu saradnju u poslednje dve decenije.

Poslednjih godina su takođe formirali sa Japanom i Australijom – Kvad, grupaciju sa neizrečenim, ali jasnim ciljem da se suprotstave kineskim strateškim ambicijama u azijsko-pacifičkom regionu, gde su teritorijalne pretenzije Pekinga u Južnom kineskom moru izazvale tenzije sa susedima. .

Ali drugi analitičari kažu da ključna pitanja o graničnom sporazumu između Indije i Kine ostaju bez odgovora, a budućnost veza između njih je i dalje duboko neizvesna.

Nakon sukoba 2020. u regionu Galvan u Ladaku, zemlje su okupile desetine hiljada vojnika na svojim stranama Linije stvarne kontrole (LAC), njihove neobeležene granice sa oživljenim sećanjima na njihov kratki, ali smrtonosni rat iz 1962. koji je Indija izgubila.

Međutim, višestruki izveštaji od tada sugerišu da je Kina zauzela teritoriju duž granice koju je Indija ranije držala. A dokument predstavljen na konferenciji indijske policije 23. januara otkrio je da je indijska vojska izgubila kontrolu nad 26 od 65 patrolnih tačaka duž granice.

x01 AP Alexander Nemenov.jpg
AP Alexander Nemenov 

Mohan Gurusvami, predsedavajući istraživačkog centra sa sedištem u Nju Delhiju, Centra za političke alternative, istakao je da nijedna strana nije iznela nikakve detalje o sporazumu koji je Misri najavio početkom nedelje, a Kina je potvrdila sledećeg dana.

- Ne postoji jasnoća o liniji stvarne kontrole (LAC) ili granici koja deli neveseli pejzaž između dve zemlje - rekao je Gurusvami.

- Kako da znamo šta je odlučeno pošto nema detalja?

General-major Hemant Kumar Sing, bivši oficir indijske vojske, koji je bio postavljen u pograničnom regionu, ponovio je to pitanje.

- Ljudi koji dobro misle bili bi zadovoljni kretanjem napred, ali ne znamo da li je vraćena zemlja koju je Kina okupirala - rekao je on.

vladimir-putin-narendra-modi.jpg
EPA/HARISH TYAGI 

Modi i njegova vlada insistiraju od 2020. da Kinezi nisu zauzeli nijednu indijsku teritoriju.

- Niko nije ušao ili okupirao našu zemlju - izjavio je Modi u junu 2020, takođe insistirajući da Kina nije preuzela kontrolu ni nad jednom indijskom graničnom prelazom.

Ali vlada nikada nije objasnila zašto su vojni komandanti sa dve strane učestvovali u više rundi graničnih pregovora kako bi povratili "status kvo ante" ako se status granice od 2020. nikada nije promenio.

putin-xi-jinping-nareandra.jpg
AP Shen Hong, AP Grigory Sysoyev 

Ašok Svain, profesor i šef Odeljenja za istraživanje mira i sukoba na švedskom Univerzitetu Upsala, rekao je da veruje da će biti potrebno dalje bilateralno vojno i diplomatsko angažovanje ako strane žele da se vrate na status pre 2020. u svojim graničnim vezama.

Osim budućnosti granice, takođe je nejasno da li se sporazum između Indije i Kine proteže na pokušaje rešavanja drugih izazova u odnosima. Najveće među njima su ekonomske veze i, konkretno, kineske investicije u Indiji.

Ubrzo nakon sukoba 2020., Indija je zabranila TikTok i desetine drugih aplikacija u vlasništvu Kine.

Više od 300 kineskih aplikacija je trenutno zabranjeno u Indiji. Modijeva vlada je držala Huawei van suđenja za 5G, dok su istražitelji finansijskih zločina krenuli na kineske kompanije mobilnih telefona kao što su Xiaomi i Vivo. Mnogi planirani kineski investicioni projekti našli su se pod povećanim nadzorom vladinih regulatora.

Međutim, pošto ukupna direktna strana ulaganja u Indiju padaju drugu finansijsku godinu zaredom do marta, kreatori politike predlažu ponovno razmišljanje. U februaru 2024, glavna ekonomska savetnica indijskog ministarstva finansija Anantha Nagesvaran snažno se zamolila za privlačenje investicija iz Kine.

Vipin Sondhi, bivši predsednik i generalni direktor indijske automobilske kompanije Ašok Leiland, i veliki uticaj na poslovanje, rekao je za Al Džaziru:

- Postoji zasluga u preduzećima koja traže investicije iz Kine. To će stvoriti više radnih mesta i pomoći Indiji da postane deo globalnog lanca snabdevanja.

(Kurir.rs/Al Jazeera/Preneo: V.M.)

  Bonus video:

04:29
"Sada je prelomni period, zato je pojačan intezitet ofanziva" Analiza rusko-ukrajinskog fronta: Putin ima OVAJ cilj pre jeseni! Izvor: Kurir televizija