Sastojci

♦ 20-30 listova blitve (može i vinove loze)
♦ 200 g pirinča
♦ šargarepa
♦ 1 velika glavica crnog luka
♦ 1 veza peršuna
♦ beli luk po ukusu
♦ 1 manja šolja ulja
♦ so, biber, aleva paprika, biozačin
♦ voda

Priprema
Listove blitve operite, prelijte vrelom vodom i ostavite da malo odstoje. Sa listova odstranite korenasti deo da bi se lakše savili. Izvadite ih iz vode, procedite i stavite sa strane. U vodu u kojoj je bila blitva stavite 2 kašike začina od povrća i promešajte. U šerpu sipajte ulje i zagrejte ga. Iseckajte crni luk i propržite ga na ulju. Dodajte pirinač i rendanu šargarepu i mešajte minut-dva, zatim kašičicu aleve paprike i biber. Sipajte vodu u kojoj ste držali blitvu i koju ste zasolili vegetom. Polako sipajte pirinač i mešajte da malo nabubri (ne više od dve čaše). Sklonite s ringle i dodajte sitno iseckan peršun, beli luk, dobro promešajte i ostavite da se prohladi. Listove filujte mešavinom pirinča i povrća praveći posne sarme, pa ih poređajte u posudu za pečenje. Na kraju ih prelijte preostalom vodom, da dođe do ivice sarmi. Poklopite posudu i stavite u rernu na 200 stepeni. Pecite oko sat vremena.

Pavle Sretković, šef kuhinje restorana Redakcija, Vlajkovićeva 8, 011/321-48-45