Domaće bajadere
Sastojci:
- 9 kašika vode
- 200 g šećera
- 150 g mlevenih oraha, badema ili lešnika
- 250 g mlevenog keksa
- 170 g maslaca
- 100 g čokoladeza kuvanje
Za glazuru:
- 100 g čokolade za kuvanje
- malo ulja
Priprema:
U šerpu stavite vodu i šećer i zagrejte na laganoj vatri dok se šećer ne istopi. Dodajte maslac, sklonite s vatre i mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Dodajte orahe i keks, a onda mešajte dok ne dobijete gušću ujednačenu masu, pa je podelite na dva jednaka dela. Čokoladu otopite na pari i umešajte je u prvi deo mase. Na poslužavnik stavite masni papir za pečenje i prebacite prvi deo mase (sa čokoladom) i rukama oblikujte kvadrat, pa gornji deo i ivice poravnajte nožem. Na njega na isti način stavite drugu masu i učinite isto. Ostatak čokolade otopite na pari, u nju dodajte malo ulja i prelijte bajaderu. Kolač ostavite u frižideru da se stegne, a sutradan je iseckajte na kockice i poslužite.
PREDSEDNIK VUČIĆ SA PREDSEDNICOM SAVETA ZA DUALNO OBRAZOVANJA ŠVAJCARSKE: Ključna uloga u smanjenju stope nezaposlenosti