Deda Mraz lepinja
Sastojci
- 600 g brašna tip 400
- 25 g svežeg kvasca
- 2 jajeta
- 60 ml ulja
- 2 crne masline bez koštica
- 2 dl mleka
- paradajz-sok ili crvena jestiva boja
- so
Za premazivanje
- 1 žumance
- 2 kašike mleka
Priprema
Potopite kvasac u malo mlakog mleka u koje ste dodali kašičicu šećera i ostavite da naraste. U činiju sipajte brašno, dodajte kvasac, so, jaja i preostalo mleko, zamesite glatko testo i ostavite da naraste. Rastanjite ga na debljinu od jednog centimetra i formirajte trougao za lice. Ostatak testa rastanjite na veličinu brade i iseckajte ga vertikalno. Preko donjeg dela lica stavite bradu (i brkove) i uvijte tračice. Na vrhu glave od testa formirate kapu (na obod stavite traku od testa). Od testa napravite dve loptice - manju za nos i veću za ćubicu na kapi. Od maslina napravite oči i sve ostavite da nadođe. Pre pečenja kapu i nos premažite paradajz-sosom ili jestivom crvenom bojom, a ostatak testa žumancetom razmućenim s malo mleka i pecite na 180 stepeni 30 minuta.
"PONOSAN NA ČINJENICU DA U PREMIJERU ORBANU IMAMO ISKRENOG PRIJATELJA" Predsednik Vučić se oglasio iz Budimpešte posle sastanka s mađarskim premijerom (foto)