Torta od palačinki
Sastojci
- 250 g brašna
- 1 kašika šećera
- 3 jajeta
- 6 dl mleka
- 2 kašike maslaca ili ulja za pečenje palačinki
Fil
- 1/2 l mleka
- 4 žumanca
- 6 kašika šećera
- 3 kašike gustina
- 200 g tamne čokolade
- 2 kašike maslaca sobne temperature
- 1 dl slatke pavlake za šlag
Priprema
Sastojke za palačinke staviti u posudu i mikserom ih izmešati u glatku smesu. Za to vreme pripremiti fil - u manju posudu staviti mleko na vatru da provri, pa ostaviti pola sata poklopljeno na sobnoj temperaturi. U međuvremenu u drugoj posudi mikserom umutiti žumanca, šećer i gustin. Kad mleko provri, skloniti ga s vatre te dodavati kašiku po kašiku vrućeg mleka na smesu s jajima i sve vreme mešati. Kad se jaja zagreju, smesu jaja i mleka sipati u ostatak mleka, vratiti je na vatru i uz neprestano mešanje kuvati 2-3 minute, dok ne počne da se zgušnjava. U drugu posudu staviti izlomljenu čokoladu i kuvan krem preliti preko nje pa dobro izmešati da se sve izjednači. Dodati i maslac i mešati dok fil ne postane gladak. Ohladiti ga, odvojiti oko 1/4 smese, a u ostatak umešati umućenu slatku pavlaku. Ispeći palačinke i naizmenično ih filovati kremom u oblik torte, ukrasiti po želji i poslasticu poslužiti rashlađenu.
U TOKU JE SASTANAK VRHA SNS U ZGRADI PREDSEDNIŠTVA: Prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić