Kroasani
Sastojci
- 600 g mekog brašna
- 350 ml mlakog mleka
- 4 kašike ulja
- 1/2 praška za pecivo
- 1 kesica suvog ili 20 g svežeg kvasca
- 1 jaje
- 250 g maslaca za premazivanje krugova testa
- 1 kašičica soli
Za premazivanje
- 1 jaje
- malo soli
- susam ili druge sitne semenke za posipanje
Punjenje: slani sir, sirni namaz, šunka, šunka i sir, sir i spanać
Priprema: Kvasac, brašno, šećer i malo toplog mleka umutite i ostavite da nadođe.
U posudi dobro izmešajte brašno, prašak za pecivo i so i dodajte nadošli kvasac, mlako mleko, ulje i jedno jaje. Zamesite glatko testo. Podelite ga na osam loptica. Razvaljajte ga u krug promera 15-20 cm, i to tako da, kad razvaljate prvi krug, na njega stavite tanko sečen maslac ili narendane listiće maslaca (ili omekšali maslac nanesite četkicom), pa na njega stavite sledeći krug i tako sve dok ne dođete do osmog kruga testa, na koji se ne stavlja maslac. Tako složeno testo dobro razvaljajte ukrug do debljine ispod jednog centimetra. Presecite ga prvo na četiri dela, pa svaku četvrtinu još na četiri dela ako želite veće kroasane ili na šest delova ako želite manje.
Kroasane kašičicom punite nadevom po želji (stavite ga na najširi deo), pritisnite dobro da nadev ne izađe napolje tokom pečenja i zarolajte testo u kroasan. Slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pustite da rastu oko 40 minuta.
Zagrejte rernu na 200 stepeni, a u međuvremenu kroasane premažite smesom od jednog jajeta, soli i pospite ih susamom ili nekim drugim semenkama. Pecite oko 20-25 minuta dok ne dobiju lepu, zlatnu boju.
Savet: Za slatku varijantu u testo dodajte rendanu koricu limuna, vanilin šećer i tri kašike šećera u prahu. Punite ih nutelom ili džemom.
PREDSEDNIK VUČIĆ RAZGOVARAO SA ANTONIOM KOŠTOM: Zahvalnost na podršci evropskom putu Srbije, tema bilo i otvaranje Klastera 3