Originalne novopazarske mantije
Prelivene mantije vratite u rernu dok ne upiju preliv (5-10 minuta).
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 1 kg mlevenog telećeg mesa
- malo mlake vode
- jogurt
- oko 250 g maslaca
- 1 kisela pavlaka
- 6 čenova belog luka
- so, biber
- brašno
Priprema:
Brašno, mlaku vodu i so zamesiti u glatko testo i formirati ga u oblik lopte. Tu masu podeliti na dve ili tri manje loptice, zavisno od toga koliko kora želite da napravite. Pustiti da testo odstoji pola sata.
U međvremenu napraviti smesu za punjenje: pomešati mleveno meso, sitno iseckan crni luk, so i biber. U smesu dodati malo masnoće, pa je još jednom promešati.
Razvući (rastanjiti) jednu koru preko celog stola da bude što tanja. Po ivicama poređati meso, pa urolati. Koru iseći na komadiće, odnosno mantije (veličina svake mantije trebalo bi da bude oko 3 cm).
Poređajte ih u podmazan pleh ili tepsiju. Malo ih zamastite i pecite u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene. Nakon toga smanjiti temperaturu i peći ih dok ne postanu hrskave.
Pečene mantije izvaditi iz rerne i preliti mešavinom jogurta i kisele pavlake u koju ste naseckali 6 čenova belog luka (stavite količinu po ukusu). Prelivene mantije vratite u rernu dok ne upiju preliv (5-10 minuta).
"ONI ŽELE SRBIJU NA KOLENIMA" Predsednik Vučić o takozvanoj "Vojvođanskoj platformi": Moramo da se suprotstavimo znanjem, snagom i odlaskom u narod