Šekerpare
Recept
- 250 g maslaca
- 1,5 šoljica za kafu šećera u prahu
- 4 šoljice griza
- 2 jajeta
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašika soka sveže ceđenog limuna
- 6 šoljica brašna
- 1 žumance za premaz
Preliv:
- 4 čaše vode
- 4 čaše šećera
- malo soka ceđenog limuna
Maslac držan na sobnoj temperaturi, šećer i jaja dobro izmešati. Dodati ostale sastojke i napraviti testo. Odvajati male loptice (malo veće od oraha) i praviti ovalne oblike 1 cm debljine. Pripremljene kolačiće ređati u nauljen pleh ostavljajući malo razmaka između njih. Premazati ih umućenim žumancetom, pa odozgo viljuškom povlačiti linije po premazanom delu samo da ostane trag ili u sredinu staviti lešnik. Peći u rerni zagrejanoj na 190 stepeni dok ne porumene, pa preliti ih mlakim prelivom. Poklopiti i ostaviti na hladnom mestu da upiju tečnost.
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore