Čorba od tikvica i ovsenih pahuljica, i džem od kajsija i šargarepe
SASTOJCI
1 kašika maslaca
1-2 kašike ulja
1-2 kašike zobenih pahuljica
1 tikvica
1/2 l vode
200 ml pavlake za kuvanje
1 kašičica mirođije
so i biber
PRIPREMA
1. Zagrejati ulje i maslac, pa dodati ovsene pahuljice, malo ih propržiti uz stalno mešanje (ne smeju da zagore).
2. Dodati na krupno rende izrendanu tikvicu, promešati, posoliti, pobiberiti i naliti vodu. Kad provri, temperaturu smanjiti i ostaviti da krčka nekoliko minuta sve dok tikvica ne omekša.
3. Na kraju sipati pavlaku za kuvanje, dodati mirođiju, pustiti da čorba baci ključ, pa je toplu poslužiti.
SASTOJCI
500 g očišćenih kajsija
600 g očišćene šargarepe
1,2 kg šećera
sok i kora jednog neprskanog limuna
PRIPREMA
1. Kajsije isecite na komade, pomešajte s očišćenom i narendanom šargarepom, šećerom, korom i sokom od jednog limuna. Ostavite da odstoji 20 minuta.
2. Stavite da se kuva, a kad provri, smanjite vatru i lagano mešajte. Kuvajte dok ne dobijete željenu gustinu, negde oko sat vremena. Sipajte u tegle i ređajte ih u zagrejanu rernu na 80 stepeni.
3. Kad se na površini džema uhvati korica, rernu isključite, tegle zatvorite i vratite ih u rernu do sledećeg dana da se postepeno hlade.
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore