Krompir prste da poližeš
.
SASTOJCI
- 2,5 kg krompira
- 2 dl mleka
- 3 dl kiselog mleka
- 2 crna luka srednje veličine
- 50 g tvrdog sira po želji (rendanog)
- 1 list lovora
- 2-3 čena belog luka
- so, biber
- maslac za mazanje posude
PRIPREMA
1. Stavite mleko, lovorov list i na polovine isečene čenove belog luk u šerpicu. Prokuvajte 2-3 minuta, izvadite luk i lovor pa pustite da se mleko ohladi. Zatim u njega umešajte kiselo mleko i malo posolite.
2. Crni luk iseckajte na kolutove (ili po želji na sitne kockice) i dinstajte ga na malo maslaca, ulja ili svinjske masti dok ne dobije lepu zlatnožutu boju.
3. Isecite krompir na tanke okrugle ploške.
4. Dublju posudu za pečenje premažite maslacem. Na dno posude slažite ploške krumpira, posolite ih i pobiberite. Kad prekrijete dno, preko krompira stavite dinstani luk. Na njega složite preostali krompir, posolite i pobiberite.
5. Prelijte krompir mešavinom aromatizovanog mleka i kiselog mleka.
6. Prekrijte posudu alu-folijom i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni pa pecite 45 minuta. Nakon toga foliju skinite (budite oprezni da vas para ne opeče). Preko krompira pospite narendani sir, vratite posudu u rernu i jelo pecite dok na vrhu ne bude zlatno žute boje. Poslužite sa sezonskom salatom po želji.
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore