.

SASTOJCI

8 kg različitog povrća
5 l vode
1,5 l sirćeta
7 kašika šećera
7 kašika soli
40 g vinobrana
biber, lovorov list

PRIPREMA
1. Povrće operite i očistite. Naizmenično ređajte u suvo plastično bure. Povrće povremeno pospite biberom u zrnu i lovorovim listom.
2. U većem sudu napravite preliv: u hladnu vodu sipajte sirće, so, šećer i vinobran. Promešajte i sačekajte da se sastojci rastope. Preliv sipajte na turšiju u buretu i zatvorite.
3. Turšiju možete da konzumirate nakon 2-3 nedelje, a povrće ostaje čvrsto do pripreme naredne turšije, pod uslovom da su kupljeni zdravi, čvrsti i kvalitetni plodovi.

recept-suseni-paradajz.jpg
Profimedia 

Sušeni paradajz

SASTOJCI

30 čeri-paradajza
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika balzamiko sirćeta
so, biber

PRIPREMA

1. Prepolovite čeri-paradajz. Pomešajte ga sa
2. kašike maslinovog ulja, kašikom balzamiko sirćeta, solju i biberom. Poređajte polovine paradajza po plehu s presečenom stranom okrenutom nagore i pecite u rerni na 170 stepeni 50 min. Ohladite, pa sipajte u tegle. Držite u frižideru.