SASTOJCI

Biskvit

- 140 g tamne čokolade
- 75 g maslaca ili margarina
- 6 jaja
- 180 g šećera
- 100 g brašna
- 50 g gustina
- 2 kašičice praška za pecivo

Fil 1

- 2 tegle višanja
- 1/2 l soka od višanja
- 4 velike kašike gustina
- 3 velike kašike šećera

Fil 2

- 800 ml slatke pavlake za šlag
- 3 vanilin šećera

Dekoracija

- 300 ml slatke pavlake
- šećera po ukusu
- 100 g tamne čokolade
- 16 kom. višanja


1. Za biskvit na pari rastopite čokoladu i maslac. Umutite čvrst sneg od belanaca, dodajte 3 kašike šećera i mutite još 2 minuta. Dobijenu masu stavite u frižider.

2. Žumanca i šećer dobro umutiti, dodati rastopljenu čokoladu i maslac i promešati.

3. Dodati prosejano brašno i prašak za pecivo i promešati žicom, uliti čoko-masu i sve dobro sjediniti. Staviti u kalup prečnika 28 cm, obložen papirom za pečenje (nemojte ga mastiti). Zagrejte rernu na 175 stepeni i pecite na drugoj žici odozdo oko 35 minuta. Ohladite biskvit.

4. Fil 1: Skuvati 450 ml soka od višanja i 3-4 velike kašike šećera. Dodati gustin i pomešan sa 50 ml hladnog soka, prokuvati, dodati višnje i prohladiti.

5. Fil 2: Slatku pavlaku i 3 vanilin šećera dobro umutiti (dodajte još šećera ako nije dovoljno slatko).

6. Izrada: Biskvit presecite 2 puta da dobijete 3 kore. Svaku koru pošpricajte rakijom ili sokom od višanja (ili ih premažite marmeladom po ukusu), stavite prohlađene višnje pa šlag, pa opet kora +rakija+višnje+šlag i na kraju treću koru. Ukrasite je šlagom i pospite rendanom čokoladom i višnjama. Pre služenja torta mora da se stegne u frižideru. Pre sečenja nož umočite u toplu vodu da bi presek torte bio pravilan i lep.