SASTOJCI

Fil od vanile

- 4 žumanca
- 2,5 dl mleka
- 4 kapi ekstrakta vanile
- 4 lista želatina
- 2,5 dl slatke pavlake
- 80 g oraha

Za biskvit

- 2 jajeta
- 1 čaša (od 2 dl) šećera
- 1 čaša jogurta (3,2% masti)
- 1/2 čaše ulja
- 1/2 čaše brašna
- 1/2 praška za pecivo
- po želji malo rendane korice limuna

Pire od jabuka

- 4 veće jabuke
- malo mlevenog cimeta

PRIPREMA

1. Za biskvit: Penasto umutite žumanca sa šećerom, dodajte jogurt, ulje, brašno pomešano s praškom za pecivo i rendanu limunovu koricu. Sve dobro sjedinite i na kraju lagano varjačom umešajte prethodno umućen sneg od belanaca. Smesu sipajte u podmazan i pobrašnjen lim pa pecite oko 25 minuta na 200 stepeni.
2. Pire: Oguljene jabuke sitno iseckajte. U šerpicu stavite šećer i zagrevajte ga na laganoj vatri dok se ne otopi i karamelizuje. Sklonite ga s vatre i dodajte mu jabuke sa cimetom. Mešajte i dinstajte na laganoj vatri sve dok jabuke ne počnu da se raspadaju i dok smesa ne počne da se zgušnjava i lepi. Kad se malo ohladi, sipajte je na pečeni ohlađen biskvit.
3. Fil od vanile: Mutite žumanca sa šećerom dok masa ne postane penasta. Postepeno dolivajte mleko i kuvajte na pari dok se smesa ne zagreje. Sklonite je s vatre, dodajte vanilu i želatin (prethodno ga prelijte vodom pa kad nabubri, procedite). Mešajte dok se krem ne ohladi. Na kraju umešajte umućenu slatku pavlaku. Stavite fil preko pirea od jabuka i kolač pospite mlevenim ili seckanim orasima. Stavite ga u frižider na nekoliko sati da se kolač pre služenja dobro stegne.