Sastojci
♦ 250 ml mleka
♦ 220 g brašna
♦ 1 jaje
♦ 2 kašičice šećera
♦ 1/2 kašičice soli
♦ 1 vanilin-šećer
♦ 1/2 praška za pecivo
♦ na vrh noža sode bikarbone
♦ 50 g maslaca

Priprema
Mikserom najmanjom brzinom umutiti jaje i mleko. Maslac malo rastopiti (da ne bude vreo), pa ga lagano dodati prethodnoj smesi. Pomešati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer, so, vanilin-šećer, dodati prethodno umućenoj masi i dobro sjediniti. Manjom kutlačom testo sipati u tiganj da palačinka bude prečnika 10-20 cm i da ne bude tanka, pa kad počnu da se stvaraju mehurići, okrenuti je na drugu stranu (nepun minut je potreban za pečenje jedne palačinke). Kad su gotove, možete ih preliti zagrejanom marmeladom od kajsija ili šipka, medom zagrejanim s malo soka od jabuke ili nutelom.