Svi događaji
Od najnovijeg
13:03

Dete preživelo ispod ploče od dve tone, još tri žrtve u Jablanici

Sabahudin Spahović iz Federalne uprave civilne zaštite, osim pripadnika FUCZ, na terenu su i spasioci sa psima i pripadnici HUSAR tima iz Hrvatske. Radi se o prvom timu koji je u Jablanici angažovan posredstvom međunarodnog mehanizma koordinacije civilne zaštite i Ministarstva bezbednosti BiH.

- Sada na terenu rade tri licencirana psa na mrtve osobe. Uspeli su da detektuju žrtve. Na tri mesta pas je dao signal i čekamo da se stvore uslovi, pošto je jako teško prići tim mestima, da sa mašinama i spasiocima pokušamo da se probijemo do potencijalnih tela žrtava - kazao je Spahović za Dnevni avaz.

Mnogo je toga što će spasioci pamtiti zauvek kada je o Donjoj Jablanici reč, ali akcija spašavanja deteta nedugo nakon katastrofe Sabahudinu se posebno urezala u pamćenje.

- Ono što će čitav život ostati u mom sećanju, nešto što nikad neću moći izbaciti iz svoje glave sigurno je pronalazak malog deteta. Živo, ispod ploče koja je bila teška sigurno dve tone. Zajedno sa meštanima i svima koji su tu bili prisutni uspeli smo da dete izvučemo živo i transportujemo ga do prve medicinske ustanove. Jutros sam dobio podatke da je dete zdravo i da je osigurano sve što mu treba - dodaje Spahović.

12:18

Pronađeno još jedno telo u Buturović Polju

Dnevni avaz nezvanično saznaje da je pronađeno još jedno telo u Buturović Polju.

Spasioci su jutros pronašli telo u jezeru i izvučeno je na površinu, a radi se o starijoj ženi za kojom se tragalo.

Sumnja se da ima još žrtava.

11:12

Blokiran saobraćaj na putu Mostar-Konjic

Na putu Mostar - Konjic saobraćaj je trenutno blokiran.

Pri izlasku iz Mostara formirane su dugačke kolone automobila.

Vozila čekaju u koloni duže od sat vremena.

Kurir.rs/Dimitrije Petrović Gužve na putu Mostar-Konjic zbog poplava

10:55

"Imali smo tragedija, ali ovakav haos nismo dugo"

Ekipa Kurira izveštava iz pogođenih područja, a u Mostaru smo razgovarali sa Darkom Jukom, portparolom Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

- Imali smo tragedija i katastrofa ali ovakav haos nije zabeležen dugo vremena. Tragedija je stravičnih razmera. Najavljuju opet u sredu loše vreme. Niko ne može da pretpostavi šta će se desiti dalje - kaže za Kurir Darko Juka.

10:26

U Jablanici i Konjicu se još traga za deset do 15 osoba

Šef Odeljenja za odnose sa javnošću Vlade HNK Darko Juka za Fenu je potvrdio da se još uvek traga za između deset do 15 osoba, prenosi Dnevni avaz.

On je kazao je da je putna komunikacija između Mostara i Jablanice uspostavljena, ali samo za vozila spasilačkih službi i žurne slučajeve.

- Sve službe su na terenima, non-stop bez prekida – rekao je Juka, dodavši da je, uz njih, na terenu i 300-ak volontera, najviše u Jablanici.

9:58

Uspostavljen koridor ka Butorović Polju

Civilna zaštita Hercegovačko-nerevatnskog kantona j(HNK) e jutros objavila izveštaj o stanju u ovom kantonu, u kontekstu katastrofalnih poplava koje su pogodile nekoliko opština u ovoj jedinici.

- U odnosu na sinoćnji izveštaj, u Konjicu je uspostavljen saobraćajni koridor prema Buturović Polju gde spasilačke službe mogu da se kreću jednom saobraćajnom trakom - kažu iz Civilne zaštite HNK.

8:40

Ovo je Lejla koja je skočila u bujicu da spasi ćerku

Lejla Zalihić je majka heroj koja je skočila sa trećeg sprata svoje kuće, plivala tri kilometra bujicom i spasila 13-godišnju ćerku tokom katastrofalnih poplava koja su zahvatila Buturović Polje.

Kako pišu Konjičani, Lejla, njena ćerka, suprug i svekrva su završili u bujici u noći katastrofalnih poplava, a kuća im je uništena.

Lejla Zalihić 01.jpg
Facebook/Arman Kurtić 

Bez orijentacije s mnogo povreda u mrkloj noći spasili su se nakon više od tri kilometra udaljenosti u Jablaničkom jezeru.

8:37

Dodik o lokalnim izborima u BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da u ovom izbornom danu još jednom potvrđujemo da je Republika Srpska demokratsko društvo u kojem narod slobodno bira vlast u opštinama i gradovima.

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas se održavaju lokalni izbori na kojima pravo glasa imaju 3.400.204 registrovana birača.

7:35

Spasilački timovi iz Srbije krenuli za Jablanicu

Po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je javno iskazao spremnost Srbije da pomogne Bosni i Hercegovini u ovom teškom trenutku kada je BiH zadesila prirodna katastrofa, posle ogromnih poplava i klizišta.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ispratio je jutros iz Uprave za vanredne situacije u Beogradu vatrogasce-spasioce iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca, koji će se spojiti na graničnom prelazu Mali Zvornik sa ostatkom Specijalističkog tima MUP-a, a zatim uputiti u poplavom i klizištima pogođena područja Bosne i Hercegovine.

„Pet sati je i devet minuta, kao što smo najavili, odavde ispred sedišta Sektora za vanredne situacije za grad Beograd Ministarstva unutrašnjih poslova kreću naši Specijalistički timovi za spasavanje za Bosnu i Hercegovinu. Kao što smo izjavili, po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je javno iskazao spremnost Srbije da pomogne Bosni i Hercegovini u ovom teškom trenutku kada je BiH zadesila prirodna katastrofa, posle ogromnih poplava i klizišta, gde je bilo i ljudskih žrtava i velike materijalne štete, a takođe i na osnovu pisma koje je premijer Miloš Vučević uputio organima Bosne i Hercegovine, gde je još jednom iskazao spremnost Srbije za pomoć“, rekao je ministar Dačić, dodavši da se Republika Srbija, odnosno Sektor za vanredne situacije MUP-a svega nekoliko minuta nakon što je Bosna i Hercegovina zvanično zatražila pomoć, odmah oglasio i ponudio Bosni i Hercegovini da pomogne u svemu što je neophodno.

7:23

Počeli izbori u BiH, nema glasanja u četiri opštine zbog poplava

Biračka mesta za lokalne izbore otvorena su u BiH u 7 sati, a građani će imati pravo da biraju svoje zvaničnike večeras do 19 sati.

Dnevni avaz navodi da pravo glasa danas neće moći iskoristiti građani četiri opštine pogođene poplavom - Jablanica, Konjic, Kreševo i Kiseljak, dok u Fojnici neće biti otvorena tri biračka mesta iz istih razloga.

U pogođenim opštinama, kako su najavili iz CIK, odluka o održavanju izbora će biti doneta nakon što se za to steknu uslovi, odnosno za najmanje sedam, a najviše 30 dana.

7:06

Prekid železničkog saobraćaja u Federaciji BiH

Zbog prirodne katastrofe, poplava i odrona došlo je do prekida u železničkom saobraćaju u BiH, tačnije na području Federacije BiH.

Sarajevski Kliks navodi da je neizvesno kada će biti ponovo uspostavljen i dodaje da će to ostaviti duboke posledice.