Predsednik Crne Gore Milo Đukanović povredio je Ustav Crne Gore i svoje propisane nadležnosti jer je bez sprovedenih konsultacija sa predstavnicima svih parlamentarnih partija podneo predlog za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore, kazao je predsednik Prave Crne Gore-Marko Milačić.

Duboka institucionalna i politička kriza dodatno je produbljena najavom partija stare parlamentarne većine da neće podržati predlog predsednika države Mila Đukanovića za skraćenje mandata Skupštini, što bi automatski značilo raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora.

milo-djukanovic-foto-epa-boris-pejovic-april-2018.jpg
EPA/Boris Pejović 
foto: EPA/Boris Pejović

Đukanović je dan po isteku ustavnog roka da predloži mandatara, objavio da “nije stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira Vladu koja bi ponudila rešenja veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu”.

Predložio je skraćenje mandata Skupštini navodeći da je to najoptimalnije rešenje i u interesu svih gradjana Crne Gore.


Advokat Predrag Savić naveo je zašto Milo nije mogao da zatraži raspuštanje parlamenta i u kom slučaju po zakonu jeste to mogao da uradi.

- U članu 92 ustava Crne Gore je predviđeno raspuštanje parlamenta. Predsednik može da raspusti parlament u roku od 90 dana od kada je dat mandat prvom mandataru i samo prvom. Tako da se to odnosi samo na 42. vladu Zdravka Krivokapića. To je jedina situacija gde predsednik Crne Gore može da traži raspuštanje parlamenta - rekao je Savić.

190566.00-32-15-14.still001.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir Televizija

Takođe je naveo da ako ipak Milo zatraži raspuštanje parlamenta, to će biti državni udar.

- U ovom trenutku je jasno. Ako Milo Đukanović zatraži raspuštanje parlamenta to je već blizu, a možda i državni udar. Svi koji ga savetuju da to uradi i oni bi trebali u zatvor da odu sa njim - rekao je Savić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija DRAMATIČNO U CRNOJ GORI! Milo odbio Lekića za mandatara, opozicija BESNA, Dajković: Dritan i Đukanović u TAJNOM DOGOVORU?