Seks za jednu noć može biti uzbudljiv, ali šta se dešava našim glavama kada dođemo kući?

Tokom poslednjih nekoliko godina dosta se raspravljalo o tome da li šeme na jedno veče ili jednostavno one kratkog roka imaju pozitivan ili negativan uticaj na žene u dvadesetim i tridesetim godinama, piše Cosmopolitan.rs.

Nova studija pokazala je da su ovakve šeme za vreme fakulteta uglavnom u uskoj vezi sa kratkotrajnom depresijom.

Da pojasnimo... Logično je da žene imaju apsolutno istu slobodu kao i muškarci da se uključe u vezu na jednu noć.

Ne postoji nikakav razlog koji bi formirao duple standarde o ženama koje ulaze u kežual seks šeme, to su čak i neka konkretna istraživanja dokazala.

Ali postoje i ona istraživanja koja su pokazala da žene uglavnom ne doživljavaju orgazme u ovakvim šemama. Na osnovu toga, rađena su nova istraživanja koja su opet pokazal da s obzirom na osećanja koja žena ima nakon ovakvog seksa, on i te kako dolazi u vezu sa simptomima depresije.

Naime, u najnovijem istraživanju objavljenom u The Journal of Sex Research, naučnici su analizirali 483 studenta tokom 13 meseci. Okvirno polovina ispitanika prijavila da je u tom periodu imala kres šemu, dok je druga polovina izjavila da je u romantičnoj vezi. Šta je posledica toga: Prva grupa je takođe prijavila znatan broj simptoma depresije, dok kod druge to nije bio slučaj.

Postoji nekoliko razloga za ovo: Osobe koje pristaju na šemu verovatno duboko u sebi žele pravu vezu, pa se razočaraju kada shvate da do toga neće doći. Takođe može da se desi da partneri ne budu zadovoljni i javno to pokažu, što udara direktno na samopouzdanje, ili da idu dalje od onoga što žele sa određenom osobom. Ili se boje da će njihove seksualne aktivnosti loše uticati na njihovu reputaciju.

Na kraju krajeva, s obzirom da je studija pokazala samo vezu, ali ne i uzročnika, veoma je moguće da žene koje se osećaju depresivno ulaze u ovakve odnose radije nego u konkretne veze. Odnosno da su žene koje se osećaju tužno ili anksiozno sklonije riskantnom seksualnom ponašanju.

Šta vi mislite - da li su kres šeme izvor zabave ili emotivnih prbolema?