Gde smo mi, a gde su oni Čak desetoricu Nemaca, koji su osvojili SP u Brazilu, porazila je srpska reprezentacije na Mundijalu u Južnoj Africi

Reprezentacija Nemačke na SP u Južnoj Africi izgubila je od Srbije rezultatom 1:0, četiri godine kasnije osvojila je Mundijal u Brazilu, a pritom su u tom timu bila čak desetorica fudbalera koji su bili u sastavu „pancera“ 2010.

Srbija je u Južnoj Africi odigrala odličan meč protiv Nemačke. Kapiten Nemanja Vidić skrivio je penal, ali je Vladimir Stojković odbranio šut Lukasa Podolskog. Posle toga je Milan Jovanović postigao gol i postao heroj nacije.

Vladari planete

Nemci su posle tog stigli do polufinala, gde su izgubili od Španije, dok je Srbija takmičenje završila u grupnoj fazi. Četiri godine kasnije Nemci su postali vladari planete, a Srbija nije uspela ni da se plasira u Brazil.

- Kod nas se preko noći sve seče, nema kontinuiteta i tu vidim veliki problem. Primetili ste koliko je njihovih fudbalera igralo u Južnoj Africi, a koliko sada u Brazilu. Okosnica tima je ista i to je veoma bitno za rezultat. Mi se bavimo sitnim interesima, a sujeta nam preovladava i kad kritikujemo - kazao je Jovanović za Kurir i nastavio:
- Moramo da se menjamo. Kad bolje razmislim, sve smo probali, a ništa nismo postigli. Imamo mnogo talentovanih igrača, ali to nije dovoljno da se napravi veliki rezultat. Najbolji pokazatelj je naša pobeda protiv Nemačke pre četiri godine i to je jedini trijumf nad nekom velikom selekcijom u poslednjih 30 godina.

Nisu se poznavali

Bivši selektor Srbije Radomir Antić, koji je predvodio „orlove“ u Južnoj Africi, smatra da je za rezultat važno da se igrači međusobno dobro poznaju.

- Naša 23 igrača s tog šampionata igrala su za 23 različite ekipe. Nemci, koji su u Brazilu osvojili prvo mesto, imali su u svom timu osmoricu fudbalera Bajerna, a Španija, koja je 2010. bila najbolja u Južnoj Africi, takođe je imala osmoricu reprezentativca koji su igrali u Barseloni.