TAJNA CRVENE FASCIKLE, SAMARDŽIĆ, ATMOSFERA U TIMU... Piksi otvorio dušu pred Dansku: Neki bi da PORUŠE harmoniju, ali ne damo se!
Foto: Nemanja Nikolić

EURO 2024

TAJNA CRVENE FASCIKLE, SAMARDŽIĆ, ATMOSFERA U TIMU... Piksi otvorio dušu pred Dansku: Neki bi da PORUŠE harmoniju, ali ne damo se!

Fudbal -
EURO 2024, Specijalni dopisnici, Miloš Bjelinić, Nemanja Nikolić
foto: Kurir
Dejan Ignjatović, Specijalni dopisnik, EURO 2024
foto: Kurir

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi i štoper Strahinja Pavlović obratili su se medijima poslednji put uoči sutrašnje utakmice trećeg kola C grupe Evropskog prvenstva protiv Danske!

Susret je na programu od 21 čas na Alijanc Areni u Minhenu!

Kompletnu konferenciju pogledajte u nastavku:

Da li Danci treba da se plaše vaše fizičke snage?

PIKSI: Danska je kroz istoriju jaka zemlja i ima jake momke u svim sportovima, u fudbalu posebno. Uvek ste sjajni u fudbalu, iako smo se iz Katara vratili zajedno posle tri utakmice. Ali imam mnogo poštovanja za danski fudbal, trener je sjajan momak, igrači takođe. Fizički će biit težak izazov da budemo na istom nivou, posebno kada igrate sa timom koji je fizički veoma dobar. Ali nije samo fizički bitan dao, vi imate i tehnički sjajne igrače na terenu. Posle Slovenije smo imali slobodan dan, igrači su proveli dan sa porodicama, posle smo imali dobar raspored i verujem da će moji igrači biti spremni za sutra i da će imati sjajnu utakmicu i da će svi uživati.

Pavlović otkrio kako se oseća nakon kolabiranja protiv Slovenije!

PAVLOVIĆ: Sada je sve kako treba. Bilo je teško vreme i bilo mi je loše posle utakmice, sada je sve ok i sve će biti super za sutra.

Strahinja Pavlović
foto: Nemanja Nikolić

Da li je Danska opasnija kada Eriksen startuje ili kada neko mlađi krene?

PIKSI: Eriksen je igrač koji je obeležio fudbalsku eru, njegova karijera je fenomenalna, meni je posebno drago da posle zdravstvenih problema da je među nama opet, da je živ, i da može da igra. On je inteligentan igrač, zna sve sa loptom, ima tačnost i preciznost u pasu i šut koji je izuzetno opasan za golmane. Naši igrači imaju sve informacije o Danskoj, ali njega treba držati dalje od opasne zone i šuta, to će biti zadatak za naš vezni red. Inače je igrač svetske klase.

Mnogi tvrde da posle ove utkamice neće ništa biti isto i koja je vaša poruka naciji?

PIKSI: Analiziraćemo kada se završi, biće polemika ovakvih i onakvih, ali ne volim kad neko samo negativno gleda. Niko ne može da ospori da igrači trče i da se bore i da daju maksimalan napor, to niko ne može da ospori. EURO je skup najkvalitetnijih ekipa, sutra je jedna utakmica od velike važnosti, najvažnija u grupi jer ona određuje našu sudbinu i plasman. Mi kao Jugoslavija, a mi smo prvi put ovde kao Srbija, samo imamo jednu pobedu proti Norveške. Nemamo 50 pobeda, nekada treba biti realan i ne treba preterivati u nekim stvarima. Daćemo sve od sebe, Danska je fenomenalna ekipa, Eriksen, Hojlund, Vind, Mele... to ne sme da se potcenjuje, ali mi verujemo, mislimo da može da se igra sa njima.

Šta se nalazi u crvenoj fascikli?

PIKSI: Nalazi se tim koji će igrati. Ne nalazi se ništa posebno. Mogu da vam kažem biće jedna, dve tri promene, šta vam to znači. Ne znači vam ništa. Utakmica se igra 90 minuta, treba voditi računa i o tome ko će ući sa klupe. Treba biti pametan pa povući neka pitanja oko startne postave, ali i oko klupe! Klupa je u današnjem fudbalu mnogo bitnija od igrača koji istrče na teren. Plan igre Srbije postoji u odnosu na situaciju A i na situaciju B, kako ćemo reagovati!

Šta treba da uradimo da igramo od starta kao od 46. minuta?

PIKSI: Dobra konstatacija, to je problem koji želimo da popravimo, puno provodimo u razgovoru i za vreme sastanaka, ne smemo protivniku da dozvolimo dominacuju u prvih 15 minuta, to je bilo i protiv Austrije i Švedske, trudićemo se da to popravimo maksimalno. Moguće je da taj strahovit pritisak protivnika i psihološka priprema da bude bolja, ali stalno insistiramo na tome, radimo analize. Mi smo ove dve utakmice odigrali dosta dobro i sa Englezima i sa Slovencima, nadam se da će i ova biti u istom ritmu i da ćemo se radovati

Piksi je potom dobio pitanje koga bi voleo da vidi kao heroja Srbije na ovom meču?

PIKSI: Od prvog dana ih gledam kao tim i kada pobeđujemo i kada gubimo. Suzdržaću se za odgovor. Mislim da delujemo organizovano i timski i svi daju doprinos timu. Nema isticanja, fokusirani smo na to da je tim najvažniji. A da sam zadovoljan njihovim ponašanjem, mi smo od 28. maja zajedno, to je 25 dana, besprekorno ponašanje i čudi me da se ponekad ne potuku, jer su toliko zajedno, to se dešava, ali oni su fini i nemam trunku primedbe. Kako u hotelu, tako i van hotela. To je ono što nas krasi, možda bi neko hteo da pokvari tu harmoniju, ali ne damo se.

Znamo da je Engleska važna, ali je Danska ipak najvažnija!

PIKSI: Znali smo da je Engleska važna utakmica, ali sada je Danska najvažnija. I dobro je što igramo u 21.00. Oni igraju čvrsto, organizovano, mnogo se žrtvuju na terenu, biće teško igrati, ali verujemo da možemo da promenimo istoriju. Tri puta smo izgubili i sada je vreme da promenimo istoriju. Probaćemo sve što je do nas da dođemo do pobede.

Pričali ste sa Lazarom Samardžićem na treningu, šta ste mu rekli?

PIKSI: Pitao sam ga da li je spreman da igra sutra, on mi je odgovorio da nije! Šalim se naravno, kako ne bi bio spreman, jedva čeka!

00:26

Piksi grli Samardžića na treningu

Da li ste razgovarali sa Novakom Đokovićem koji vam je slao podršku?

PAVLOVIĆ: Nisam imao priliku da pričam sa njim, ako je poslao podršku, znači nam mnogo, on je najbolji teniser svih vremena!

O formaciji protiv Danske!

PIKSI: Generalno gledano, razmišljamo o svim segmentima kada je naša formacija u pitanju. Postoje opcija jedan i opcija dva. To je svakako tako.

17.15 - Počela je konferncija za medije

16.30 - Obraćanje Dragana Stojkovića Piksija i Strahinje Pavlovića počinje u 17.15 časova

Uvod:

Sve oči domaće javnosti u utorak uveče biće uprte u Minhen gde će na "Alijanc Areni" fudbalska reprezentacija Srbije protiv Danske pokušati da stigne do prolaska u osminu finala Evropskog šampionata.

Susret je na programu od 21 čas, a pred meč odluke Dragan Stojković Piksi i Strahinja Pavlović obratiće se javnost danas od 17.15 časova.

Atmosfera u taboru "Orlova" je sjajna, svi su motivisani i koncentrisani na krajnji cilj, a to se videlo i na treningu pred utakmicu.

Našim fudbalerima je potrebna pobeda za siguran plasman u osminu finala, a teoretska nada postoji i u slučaju nerešenog rezultata.

Kurir sport

BONUS VIDEO:

00:26

Piksi grli Samardžića na treningu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track