SVI SU ZAKAZALI, 30 ODSTO NAŠIH IGRAČA NIJE BILO SPREMNO ZA EURO! Čuveni kondicioni trener za Kurir ZAGRMEO: Postoje 3 REŠENJA!
Foto: Bildbyran / ddp USA / Profimedia

kurir televizija

SVI SU ZAKAZALI, 30 ODSTO NAŠIH IGRAČA NIJE BILO SPREMNO ZA EURO! Čuveni kondicioni trener za Kurir ZAGRMEO: Postoje 3 REŠENJA!

Fudbal -

Stefan Ilić, kondicioni trener i nutricionista koji radi sa vrhunskim sportistima, pa tako i Vlahoviću i Milenkoviću, bio je gost jutarnjeg programa Kurir televizije. U razgovoru sa voditeljem i novinarem sportske redakcije Kurira, Predragom Gajićem, Ilić je dao detaljnu analizu fizičke spreme naših fudbalera na Evropskom prvenstvu.

- Postoje više aspekata iz kojih možemo da damo sud o situaciji, ali iz mog ugla, kao kondicionog trenera, smatram da smo ozbiljno zakazali na ovom prvenstvu. Na Svetskom prvenstvu sam pohvalio rad fizičkog trenera, ali ovog puta moram da dam kritiku.

Stefan Ilić
foto: Kurir televizija

- Jedan od ključnih trenutaka koji nas je koštao je situacija sa utakmice protiv Slovenije. Karničnik je pretrčao 70 metara, a Sergej Milinković-Savić jednostavno nije imao snage da ga isprati, što je dovelo do primljenog gola," rekao je Ilić. Da li je to nedostatak fizičke spreme ili voljni momenat? - upitao je Gajić.

- To je čist pokazatelj nedostatka fizičke spreme. U svakoj utakmici smo imali 30% igrača koji nisu bili dovoljno spremni. Kada obučete dres reprezentacije Srbije, nosite veliku odgovornost. Ovog puta ta odgovornost nije bila na nivou kakav treba da bude - naglasio je Ilić.

Stefan Ilić
foto: Kurir televizija

Koliko je teško kondicionom treneru da pripremi igrače za tako kratak period?

- Mi smo imali dva mikrociklusa, što je sasvim dovoljno da se postave osnove fizičke spreme. Problem je u tome što stručni kadar nije iskoristio to vreme na pravi način. Imali smo dovoljno vremena za oporavak i nadogradnju, ali to nije urađeno kako treba - objasnio je Ilić.

EURO 2024, Srbija
foto: Bildbyran / ddp USA / Profimedia

Koliko su važni privatni treneri u celokupnoj priči?

- Privatni treneri igraju ključnu ulogu jer u klubovima nema dovoljno vremena da se posvete svakom igraču. Ali, moraju znati šta rade. Primer Sergeja Milinković-Savića pokazuje da nije bilo dodatnog rada sa njim u Arabiji, gde je liga slabija. Svi su zakazali, kako klubovi tako i privatni treneri - rekao je Ilić.

Stefan Ilić
foto: Kurir televizija

Koja su rešenja za poboljšanje?

- Ima tri rešenja za ovaj problem. Prvo, mora se promeniti stručni kadar u mladinskim kategorijama i prvom timu. Drugo, treba pozivati igrače koji imaju motiv i ideologiju da igraju za Srbiju. Treće, na vrh kondicionih priprema FSS treba postaviti stručnjake poput Braće Ilić - naglasio je Ilić.

Aleksandar Mitrović, EURO 2024, Srbija
foto: Michael Zemanek / Shutterstock Editorial / Profimedia

Radite i na psihološkoj pripremi igrača. Koliko je to važno?

- Kondicijska priprema podrazumeva i mentalnu spremu. Naši igrači nisu emotivno sazreli za ovakva takmičenja. To je problem poslednjih pet takmičenja. Emocionalna inteligencija je ključna, a naši igrači nisu dovoljno pripremljeni ni fizički ni psihički - rekao je Ilić.

Ishrana je takođe važna. Koliko je bitna pravilna ishrana u vrhunskom sportu?

- Ishrana je 100% važna, kao i trening. Sport danas uključuje mnoge grane, poput biologije i medicine. Vlahović je uvek bio spreman, ali emocije su ga možda sprečile da pruži maksimum. Đoković je najbolji primer vrhunske ishrane. Biljna ishrana daje bolje rezultate od mesne, ali naši igrači nisu spremni da se tome predaju - objasnio je Ilić.

09:37

KONDIČIONI TRENER RAZOTKRIO: 30% naših igrača NIJE BILO SPREMNO ZA EP! Ilić za Kurir otkrio: Postoje 3 rešenja za ovaj problem

Ilić je zaključio da je potrebno radikalno promeniti pristup kondicionoj pripremi naših fudbalera.

- Moramo se posvetiti svakom segmentu sporta i pripreme kako bismo postigli vrhunske rezultate. Potrebni su nam stručnjaci i igrači koji su spremni da se bore za dres Srbije - zaključio je.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:45

Piksi: Ne držim se kao pijan plota

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track