Košarkaški klub Partizan predstavio je tim za sezonu 2024/2025., a kao što je i bilo najavljeno, od prošlogodišnjeg sastava ostao je samo Balša Koprivica.

Iako je Ostoja Mijailović najavljivao iznenađenja u sastavu, istih ipak nije bilo, tako da su sva pojačanja Partizana već bila poznata i najavljena.

Pored Ifea Lundberga, Frenka Nilikine i Vanje Marinkovića čiju smo analizu igre uradili:

Predstavićemo Vam i ostale košarkaše Partizana, po pozicijama.

BEKOVI:

Karlik Džons, Dvejn Vašington, Arijan Lakić, Mario Nakić.

KARLIK DŽONS

Dugo očekivani "pravi" plejmejker Partizana biće Karlik Džons. Čovek koji je ostvario tripl-dabl protiv selekcije SAD, vođa ekipe Južnog Sudana je upravo ono što je Partizanu nedostajalo prošle sezone.

Siguran na lopti, odlično oseća ritam utakmice, iako je visok 182 cm, ne plaši da uđe na visokog igrača na prodor, a ima i sasvim pristojan šut.

Ume da razigra svoje centre, ali i da u pravom trenutku šutne sa poludistance.

Solidan je trojkaš, a voli da je lopta u njegovim rukama.

Nećemo se u ovim analizama baviti brojkama i procentima, a to posebno nije bitno za Džonsa jer je najveća bojazan upravo to što mu je ovo prva sezona u Evropi.

Igrao je u razvojnoj NBA G ligi, nastupao je u Kini, a misija u Beogradu biće mu prva evroligaška.

Ono što raduje, Karlik je sa Južnim Sudanom pokazao da mu FIBA pravila i prilagođavanje na ista ne predstavlja problem, što će mu mnogo značiti.

Takođe je pokazao da je pravi lider, a uz Ifea Lundberga, to će i biti u crno-belom dresu - lider i kreator.

DVEJN VAŠINGTON

Američki bek je definicija čistog poentera. Nema previše razmišljanja u njegovoj igri, kada je sam diže se na šut, ume i da ode do samog obruča, ali je njegovo glavno oružje šut za tri poena. Igrač je koji igra u serijama, a kada se "zapali", nema odbrambenog igrača koji može da ga čuva.

Ima Vašington i sasvim pristojno NBA iskustvo, ali je u razvojnoj ligi pokazao da može da zatrpava koš rivala u kontinuitetu.

Njegova konekcija sa Grobarima bi trebalo da bude vrhunska, voli publiku, hrani se atmosferom, a to će u crno-belom dresu i dobiti.

Mana mu je nedostatak asistencija, nije neki dodavač, a čini se da i ne voli da doda loptu.

MARIO NAKIĆ

Mario je neko ko je igrao u Igokei prošle sezone i to je činio jako dobro. Potekao je u Real Madridu, nastupao za Andoru, a jedno vreme je bio jedan od najvećih talenata u Evropi na svojoj poziciji.

Iako je još mlad, mnogo je sazreo, a dobrim šutem i odbranom će znatno pomoći ovom timu. Ima odlično telo, sjajan je i na ulazu, a fizikalije mu dozvoljavaju id a igra odličnu odbranu. Nije doveden da bude nosilac, ali vrlo lako može da se desi da se izbori za ozbiljnije minute.

Slično je i sa Arijanom Lakićem, s tim što je njegov put do Evrolige išao zaobilazno. Dolazi iz Zadra sa kojim je osvajao trofeje. Ima odličnu radnu etiku, visok je za poziciju plejmejkera, izuzetno fizički spreman, a u ovom sastavu će njegova odbrana biti najveći adut. Ume da pogodi dalekometne trojke, pokazao je to upravo protiv Partizana, tako da sa nestrplenjem očekujemo i njegove partije.

KRILA I KRILNI CENTRI:

Sterling Braun, Ajzea Majk, Aleksej Pokuševski, Isak Bonga

STERLING BRAUN

Sterling Braun bio je jedan od najboljih igrača Albe u protekloj sezoni. Visok 202 cm, jak, prodoran i odličan šuter, prototip je modernog beka/krila.

U Partizanu će igrati i na poziciji krila, a svojom snagom i pre svega odličnim šutem biće veliko oružje crno-belih.

AJZEA MAJK

Dolazi iz finaliste Evrokupa Burža i najveća je nepoznanica ovdašnjoj košrakaškoj javnosti.

Krilni centar sa 203cm visine, ali izuzetno skočan i brz. Svoju nešto manju visinu nadomešćuje atleticizmom, a možemo da očekujemo spektakularne poteze od njega.

ISAK BONGA

Svetski prvak sa Nemačkom, jedan od ključnih košarkaša reprezentacije. Bonga može da sačuva igrače na pozcijama od jedan do 5 i jedan je od najboljih defanzivaca u Evropi. Ne komplikuje u napadu, ima odličan šut, pravi polivalentan igrač.

Ne zavisi od lopte u rukama, radi "prljave poslove" na terenu i biće pokretač Partizanove defanzive. Jedan od najbitnijih potpisa.

ALEKSEJ POKUŠEVSKI

Posle mnogo godina traženja u NBA ligi, došao je konačno u klub koji voli.

Igrao je čak i plejmejkera u Olimpijakosu, a visok je 211 cm. Ima sjajan pregled igre, šut mu nije konstantan, ali pogađa. Nije blistao na pripremama reprezentacije, te nije završio u 12, ali ukoliko se poklope kockice, biće jako bitan igrač. Nije mu tačno definisana pozicija, ali će prvenstveno biti krilni centar. Dugo je na sceni ali ima samo 22 godine, veliki potencijal.

CENTRI

Brendon Dejvis, Tajrik Džons

BRENDON DEJVIS

Jedan od najboljih evroiligaških centara u protekloj deceniji. Ima mnogo iskustva, nastupao je za Barselonu, Valensiju, Milano.

Prošle godine u Španiji je imao problema sa povredama,a li kada je bio zdrav, bio je najvažniji igrač.

Projektovani startni centar crno-belih i neko ko će doneti veliku čvrstinu u reketu.

TAJRIK DŽONS

Fantastičan igrač koji pre svega koristi svoje atletske sposobnosti. Skače do krova dvorane, kupi sve oko obruča, a neretko isti lomi monstruoznim zakucavanjima. Njegove blokade često liče na smečeve u odbojci, a svako kolo će biti u top 10 najlepših poteza.

Ima Džons i mana, pre svega u temperamentu, konflktna je ličnost, a to smo više puta videli (šamar u Evrokupu dok je bio igrač Turk Telekoma, obračun sa celim timom Zvezde prošle sezone).

Imaće Džons partije od 20+ poena i 10+ skokova, ali će morati da poradi na tehnici.

Podseća stilom na Matijasa Lesora, a ukoliko bude napredovao kao on, samo nebo mu je granica.

Neko ko će sigurno paliti Arenu kad god je na parketu.

Kurir sport / Stefan Mišljenović

BONUS VIDEO:

Kurir/Dejan Ignjatović Željko Obradović o početku priprema Partizana