Košarkaši Partizana započeli su sezonu pobedom nad Borcem iz Čačka u okviru prvog kola ABA lige rezultatom 96:66.

Posle pripremnog perioda i utakmica u kojima su izabranici Željka Obradovića prikazali zavidan nivo forme i uigranosti, ukoliko se uzme u obzir da su crno-beli promenili kompletan sastav u odnosu na prethodnu sezonu (izuzev Balše Koprivice), došao je red i na prvu zvaničnu utakmicu.

Grobari su ispoštovali svoje ljubimce, čak 18.000 navijača došlo je da bodri crno-bele, a ovo je rekord ABA lige kada je prvo kolo u pitanju.

Iako je ulaz na nivo 400 bio besplatan, odziv je svakako bio fenomenalan, a atmosfera je podsetila na evroligaške mečeve.

Energija sa tribina preneta je i na parket, a upravo to se čini kao razlika u odnosu na prethodni tim Partizana, koji je izgledao letargično i nekim momntima čak i bezvoljno.

Ovaj novi Partizan uliva nadu svojim navijačima da će sve biti drugačije, bolje, a ambicije rastu.

Uz dužno poštovanje Borcu koji se dobro držao u većini prvog poluvremena, rano je za bilo kakve dublje analize Partizanove igre, jer Čačani ipak nisu rival sa kojim crno-beli treba da se mere.

Partizan, Borac, ABA
@starsport Partizan, Borac, ABA

TIM, NE POJEDINCI

Partizan će ove godini igrati fizičku košarku, sa puno preuzimanja i energije u odbrani, a iako su neki mislili da bi napad mogao da trpi zbog toga, sva je prilika da to neće biti slučaj.

Crno-beli su postigli 96 poena na premijeri, šutirali su 55% za tri poena (16/29), a ono što može da raduje navijače je 22 asistencije.

Čak pet dvocifrenih košarkaša i tri koji su bili na toj granici govori u prilog tome da su uloge jednako podeljene, a da protivnici ne mogu da se fokusiraju na to odakle im preti opasnost, jer su svi pretnja po koš protivnika.

Isak Bonga je posebno oduševio Grobare, a za 12 minuta na terenu postigao je 11 poena uz 6 skokova, a iako je defanzivni specijac, pokazao je da itekako ima šta da pokaže u napadu.

Isak Bonga, Partizan
@starsport Isak Bonga, Partizan


Upravo Bonga pokazuje ogromnu energiju, deluje kao "lepak" na terenu, a njegov doprinos se često ne vidi statistički.
Karlik Džons je bio najefikasniji sa 14 postignutih poena, pratio ga je Dvejn Vašington sa 13, a po 11 su postigli Pokuševski i Braun.

Upravo je Braun pokazao kakav je šuter za tri, a deluje da će njegova igra biti slična Nanelijevoj, s tim da je Sterling mlaši,fizički jači i za nijansu bolji šuter.

Partizan ima tri plejmejkera, svakog različitih karakteristika, a najveća prednost im je mogućnost da kombiniju petorke u odnosu na protivnike i raspoloženje u određenom danu.

ENERGIJA 

Ono što raduje više od dobre igre je energija koju su crno-beli pokazali, igrači nisu skidali osmeh sa lica, a čini se da već sada izgledaju kao tim.

Svi do jednog su bodrili saigrače, čak i kada su grešili, skakali su sa klupe, a bili su oduševljeni navijačima koji su pravili spektakl.

Partizan je ove godine mlad i ujednačen tim, ali sa dovoljno iskusnih košarkaša koji znaju kako se pobeđuje u Evroligi (Dejvis, Lundberg, Marinković).

Ne treba praviti euforiju, posebno ne nakon jedne pobede, ali svako ko poznaje košarku (publiku u Srbiji ne možete prevariti) vidi koliko crno-beli izgledaju drugačije.

Sledeći izazov za Partizan biće meč protiv Spartaka u nedelju, a od čega je ovaj tim stkana videćemo trećeg oktobra na gostovanju u Vitoriji na evroligaškoj premijeri.

Očekuje nas fantastična košarkaška sezona, a nema sumnje da su apetit navijača najveći mogući.

Kurir sport

Kurir Partizan, Borac, grobari