Srpski košarkaški klubovi Crvena zvezda i Partizan poslednje dve decenije pokušavaju da se domognu A licence, koja bi im omogućila da postanu stalni članovi Evrolige.

Partizan se još pre 20 godina trudio da dođe do tog specijalnog statusa, međutim, bez obzira na sjajne rezultate i ambijent koji prave njegovi navijači, tada je licencu dobio Prokom iz Poljske, klub koji ništa ne znači u svetu košarke. Slično se može reći i za Crvenu zvezdu, koja poslednju deceniju u kontinuitetu igra Evroligu i beleži solidne rezultate.

Međutim, nešto se menja u Evroligi, duvaju neki novi vetrovi i moglo bi da se desi da srpski klubovi u skorije vreme budu tamo, gde im je i mesto - sa licencom u Evroligi. Portal "Basketnews" sproveo je zanimljivu anketu među generalnim menadžerima klubova Evrolige, sa samo jednim pitanjem, koji klubovi zaslužuju licencu za elitno takmičenje.

Čak 46,2 odsto menadžera Evrolige smatra da Partizan zaslužuje ovu čast, što je znacajan pokazatelj o tome šta ostali timovi misle o crno-belima, kao i kakav je i dalje uticaj Željka Obradovića u košarkaškoj Evropi. Partizan treću godinu zaredom igra Evroligu, tako što dobija pozivnicu koju plaća. Ove sezone i Crvena zvezda kao šampion ABA lige i Partizan, morali su da plate po 1.000.000 evra, kako bi učestvovali u Evroligi.

Drugo i treće mesto dele Crvena zvezda i Monako, ali sa znatno slabijim procentom, jer je njima poverenje dalo 15,4 posto generalnih menadžera. Zanemarljiv udeo vezano za licencu imali su Pariz, Virtus Bolonja i London Lajonsi. Međutim, njihovi procenti bili su toliko mali, da bi slobodno mogli da se nazovu "statističkom greškom".

Kurir sport