Partizan i Crvena zvezda odigrali su svoje mečeve 5. kola Evrolige, a doživeli su (ne)očekivane poraze.

Crno-beli su na iznenađenje svih poraženi u Beogradskoj areni od Virtusa rezultatom 70:69, dok su crveno-beli položili oružje na teškom gostovanju Realu u Madridu (95:72).

Evroliga je brutalno takmičenje, previše je utakmica, a ako se uzme u obzir da je svake druge nedelje na programu duplo kolo i da se između igraju mečevi domaćih šampionata, jasno je da je potrebno mnogo koncentracije, svežine, zdravlja, ali i fer tretman od strane arbitara.

Ništa od navedenog nisu imali Partizan u Beogradu i Crvena zvezda u Madridu prošle srede odnosno četvrtka.

Naravno, razloge poraza ne treba tražiti u odlukama arbitara, ali postaje simptomatično da večiti pored svega što donose elitnom takmičenju jednostavno nemaju adekvatan tretman.

Svaka sporna sudijska odluka ide na štetu beogradskih rivala, nije bitno da li igraju kod kuće ili na strani, a to je potvrđeno i protiv Vitrusa i Reala.

PREVIDI ILI BEZOBRAZLUK!?

Jedna od bizarnijih odluka kola sezone u Evroligi je ostanak Edija Tavaresa na parketu protiv Zvede, iako je pre toga dobio petu ličnu grešku!

Tavaresu je u drugoj deonici meča dosuđen faul u napadu nad Nikolom Kalinićem, ali je zapisnički sto taj faul upisao reprezentativcu Bosne i Hercegovine Džananu Musi. U prvi mah to niko nije primetio - čak je i trener Madriđana Ćus Mateo izveo iz igre svog najvažnijeg visokog igrača, kako bi ga do poluvremena sačuvao novih faulova i izbegao probleme u nastavku meča. Do kraja susreta dobio je i četvrti (realno peti) prekršaj, ali nije izašao iz igre. Naravno, za ovo niko neće odgovarati.

profimedia-0926069239.jpg
900/Cordon Press / imago sportfotodienst / Profimedia Edi Tavares

Nije ovo bio jedini problem već poprilično neujednačen sudijski kriterijum prilikom dosuđivanja prekršaja, a to je očigledno postala praksa.

Kada je nešto na jednom kraju parketa faul, a to se ne sudi na drugom, ekipa ulazi u nervozu, nije u mogućnosti da igra odbranu na istom nivou čvrstine kao njihov protivnik, a iako nekada to ne bude grubo kršenje pravila, jasno je da utiče na krajnji rezultat meča.

Što se Partizana tiče, oni su protiv Italijana grubo oštećeni u dva ključna napada. Prvo je Morgan uskočio iz auta posle promašaja svog saigrača i pomogao Klajburnu da postigne poene za izjednačenje 68:68.

Snimak ekrana 2024-10-25 102845.jpg
Printscreen Twitter Sudijsa greška u finišu meča Partizan Virtus

Iako razni "stručnjaci" opravdavaju ovu odluku, prema košarkaškim pravilima svako uskakanje u teren iz auta nije dozvoljeno, a isto se dogodilo Partizanu protiv Virtusa u Bolonji prošle sezone, kada su crno-beli poraženi u završnici uz nekoliko kriminalnih sudijskih odluka, a Kordinije je i tada iz auta vraćao loptu u teren.

Drugi sporni momenat je kontakt nad Ifeom Lundbergom koji je  prodorom išao po izjednačenje.

Kordinije je napravio jasan kontakt telom sa plejmejkerom Partizana, udario ga je po ruci, ali su arbitri ostali nemi...

Pogledajte kompletnu završnicu, pa prosudite sami:

Nisu samo crno-beli grubo oštećeni u završnici meča, šta reći za duel Crvene zvezde i Barselone nedelju dana ranije

Crvena zvezda, Barselona, Evroliga
@starsport Crvena zvezda, Barselona, Evroliga

Čak sedam sudijskih grešaka ustanovljeno je u poslednja dva minuta meča, četiri u poslednjih 30 sekundi.

Sama Evroliga priznala je svoje propuste:

 - Na 1:56 do kraja, Džoel Bolomboj je primio loptu i uhvatio je u vazduhu. Zatim je sleteo levom nogom, napravio jedan korak i doskočio na desnu, pre nego što je ponovo pomerio levu nogu. Ovo je prekršaj “koraci”. Nakon toga, započeo je dribling tako što je podigao levu nogu pre nego što je pustio loptu, te je opet promenio oslonac. Pogrešna odluka – sudije nisu dosudile prekršaj.

 - Na 1:14 do kraja, Jago Dos Santos je bio čuvan od strane Jana Veselog, koji je pokušavao da igra odbranu. Veseli je napravio kontakt s Jagovim kukovima i nogama, što je trebalo da bude sankcionisano kao lična greška u odbrani. Sudije nisu dosudile prekršaj, što je bila greška.

- Na 1:12 do kraja, Jago Dos Santos je započeo šut, ali je njegov pokušaj legalno blokiran od strane Jana Veselog, koji je dodirnuo loptu. Međutim, sudije su dosudile ličnu grešku Veselom. Ova odluka je bila pogrešna.

- Na 1:06 do kraja, Nikola Laprovitola je vodio loptu u napadu i bio čuvan od strane Majka Dauma, koji je obema rukama napravio kontakt i ograničio mu kretanje. Lična greška u odbrani je pravilno dosuđena.

- Na 29.3 sekunde do kraja, Džoel Bolomboj je uhvatio defanzivni skok i bio je čuvan od strane Veselog. U pokušaju da mu izvuče loptu, Veseli je dodirnuo Bolomboja po licu. Ovo je trebalo da bude dosuđena lična greška, ali nije.

- Na 26.0 sekundi do kraja, Bolomboj i Veseli su obojica držali loptu, zbog čega niko nije mogao da stekne kontrolu nad njom. Sudije su dosudile mrtvu loptu, što je ispravna odluka.


Ova situacija se može pregledati prema pravilima Evrolige (Aneks 13 – član 4.3 Akt nasilja – član 5 Pravo na izazov trenera). Trener Crvene zvezde, Janis Sferopulos, je uložio čelendž, ali su sudije pregledom potvrdile prvobitnu odluku, jer nijedna akcija nije ispunila kriterijume za “akt nasilja”. Odluka je bila ispravna.

Utakmica je zatim nastavljena skokom između Bolomboja i Veselog, sa 26.0 sekundi na satu i 20 sekundi na štoperskom satu za napad.

U toj situaciji, ako bi defanzivni tim preuzeo kontrolu nad loptom, dobio bi novih 24 sekunde na štoperskom satu. Ako bi ofanzivni tim preuzeo loptu, preostalo bi im 4 sekunde za prelazak u napad. U skoku, Bolomboj je odbio loptu prema Majku Daumu i štoperski sat je pravilno pokrenut kada je igrač dodirnuo loptu. Štoperski sat je takođe pravilno nastavljen kada je ofanzivni igrač preuzeo kontrolu nad loptom. Međutim, kada je na satu ostalo 20.4 sekunde, a na štoperskom 15 sekundi, sudije su trebalo da dosude prekršaj za osam sekundi, jer Crvena zvezda nije prešla u napad u datom vremenu. Pogrešno je što to nije dosuđeno.


Sa 14.9 sekundi do kraja, nakon više protesta trenera Barselone Đoana Penjaroja i klupe Barselone, sudije su dosudile tehničku grešku. Ispravna odluka.

Ova situacija ne bi trebalo da se pregleda prema pravilima Evrolige (Aneks 13 – član 4.1 Greška sata za igru). Pravilo navodi da „ako dođe do greške ili kvara sata za igru/štoperskog sata i on se ne pokrene/zastane pravilno, sudije pregledaju snimak kako bi odredile koliko je vremena proteklo i koliko vremena (ako ga ima) ostaje na štoperskom ili satu za igru.“ Kako su sat za igru i štoperski sat pravilno pokrenuti, greška sa osam sekundi nije mogla biti ispravljena pregledom putem IRS-a. Odluka je bila pogrešna.

Igra je nepravilno nastavljena ubacivanjem za Barselonu na delu terena gde je navodno počinjen prekršaj za osam sekundi.

Sve i da izuzmemo gruba kršenja pravila, uvek na štetu naših timova, opet se vraćamo na kriterijum faulova, čak i kada protivnička ekipa igra mnogo agresivniju odbranu.

Kako objasniti 13 slobodnih bacanja Partizana naspram 32 koliko je izveo Makabi prošle nedelje!?

2024-10-17 20_45_47-Photojoiner - Collage Editor.jpg
@starsport Makabi - Partizan Evroliga

Crno-beli su slavili u tom duelu, ali je bilo nekoliko neshvatljivih odluka, jedan od njih je i "fantomski" četvrti prekršaj Bonge koji se bukvalno sklanjao od Sejbena Lija.

Poenta je jasna, Partizan i Crvena zvezda nemaju nikakvu protekciju, igrali kući ili na strani, ali pomoć niko ne traži i ne očekuje.

Ono što jedino traže svi ljubitelji košarke, to je suđenje 50:50.

Nećemo pominjati arbitre imenima iz prostog razloga što su pretežno svi isti.

Vreme je da ujedinjeno pokažemo zube i dokažemo da večiti rivali nisu "repa bez korena" već evropski velikani kojima je cilj da se bore čak i za titulu prvaka Starog kontinenta.

Naravno, ukoliko im to neko dozvoli..

Kurir sport