JEZIVO! Osuđeni SILOVATELJ ide na Olimpijske igre! Završio u ZATVORU zbog MONSTRUOZNOG ZLOČINA: Silovao DETE od 12 GODINA!
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

kuda ide ovaj svet

JEZIVO! Osuđeni SILOVATELJ ide na Olimpijske igre! Završio u ZATVORU zbog MONSTRUOZNOG ZLOČINA: Silovao DETE od 12 GODINA!

Ostali sportovi -

Holandski odbojkaš Stiven Van de Velde, koji je silovao 12-godišnje dete, takmičiće se na Olimpijskim igrama u Parizu.

Stiven Van de Velde
foto: Lucio Tavora / Xinhua News / Profimedia

Stiven Van de Velde, koji sada ima 29 godina, osuđen je 2014. na četiri godine zatvora zbog silovanja devojčice od 12 leta, piše Si-En-En. Holanđanin je sa robije pušten 2017. godine.

Osuđeni silovatelj i pedofil, koji je tokom gnusnog čina imao 19 godina, biće učesnik Olimpijskih igara u Parizu, pošto će predstavljati Holandiju u odbojci na pesku.

Generalni sekretar Holandskog odbojkaškog saveza Mihael Everert rekao je da su opširno razgovaralisa Holandskim nacionalnim olimpijskim komitetom (NOC), Međunarodnom odbojkaškom federacijom (FIVB) i samim odbojkašem Stivenom van de Veldeom pre njegovog povratka u sport.

- On je tada osuđen po engleskom zakonu i odslužio je kaznu. Otada smo u stalnom kontaktu sa Stivenom, koji je sada u potpunosti reintegrisan u holandsku odbojkašku zajednicu - napisao je Everert u saopštenju u kojem dalje stoji:

- Pokazao se kao uzoran profesionalac i ljudsko biće i od njegovog povratka nema razloga da sumnjamo u njega.

Stiven Van de Velde
foto: Artur Lebedev / Sputnik / Profimedia

Stiven Van de Velde je odslužio deo kazne u Engleskoj pre nego što je prebačen u Holandiju, gde je pušten i vratio se igranju odbojke na pesku 2017. godine. On je 2018. rekao nacionalnoj televiziji NOS:

- Uradio sam ono što sam uradio. Ne mogu to da vratim, pa ću morati da snosim posledice. Možete suditi, naravno. To je najveća greška u mom životu.

Savez je primetio da je Stiven Van de Velde bio svestan da će se ovaj „crni period u njegovom životu“ ponovo pojaviti, „ali očigledno nije srećan zbog toga“. U svojoj izjavi on se zahvaljuje na prilici da se vrati u svet sporta.

- Razumem da uoči najvećeg sportskog događaja na svetu ovo može privući pažnju međunarodnih medija. Drugu šansu dobio sam od svojih roditelja, prijatelja, poznanika i kolega, koji su me ponovo prihvatili posle najvećeg promašaja mog tada mladog života - rekao je Van de Velde i nastavio:

- Zahvalan sam i holandskom odbojkaškom savezu, jer mi je ponudio, uz jasne uslove i dogovore, ponovo budućnost u ovom lepom sportu. Ali takođe se sećam tinejdžera kakav sam bio, koji je bio nesiguran, nije bio spreman za život kao vrhunski sportista i nesrećan iznutra, jer nisam znao ko sam i šta želim.

Međunarodni olimpijski komitet dao je pisanu izjavu za "CNN" u kojoj stoji da je „nominacija pojedinačnih članova tima, nakon kvalifikacija na terenu za igru, isključiva odgovornost svakog nacionalnog olimpijskog komiteta."

Žu Rise Kolon, izvršna direktorka američkog Centra za bezbedni sport, rekao je u saopštenju poslatom "CNN" da je organizacija „duboko zabrinuta da bi svako ko je osuđen za seksualno zlostavljanje maloletnika mogao da učestvuje na Olimpijskim igrama 2024. godine“.

- S obzirom da će timovi iz celog sveta igrati u Parizu, od kojih mnogi uključuju maloletne sportiste, ovo šalje opasnu poruku da medalje i novac znače više od njihove bezbednosti. Bavljenje sportom je privilegija, a ne pravo - dodala je Kolonova.

Kurir sport

00:09

Srpski navijači napravili show u centru Minhena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track