U prelepom ambijentu Ade Ciganlije, u organizaciji Sportskog saveza Srbije i Ministarstva sporta, prikazano je preko 80 sportova, a treneri, sportski radnici i naravno sportisti potrudili su se da posetiocima što bolje prezentuju svoj sport.

Sajam sporta otpočeo je edukacijom stipendista sportista. Sportistima je na najbolji mogući način osnove antidopinga prezentovala dr Milica Vukašinović Vesić, direktorka Antirdoping agencije Republike Srbije. Edukativni deo nastavljen je predavanjem pod nazivom „Putem šampiona“. Sportskim funkcionerima su menadžerka projekta Ana Jovanović i prof. dr Ljubice Bačanac, autora priručnika za roditelje ispred Fondacije Novak Đoković približile aktuelne teme koje moraju biti u fokusu kada su roditeljstvo i rad sa decom koja se bave sportom u pitanju.

Sa sve većim uključivanjem modernih tehnologija u svakodnevni život dece, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija održalo je predavanje "Bezbednost na internetu - kako se zaštititi od opasnosti koje vrebaju na internetu i kome prijaviti problem" o čemu su govorile rukovodilac Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu Emina Beković i koordinator Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu Sandra Bakić. Stručnim predavanjima Fondacije Novak Đoković i Ministarstva informisanja i telekomunikacija napravljen je i prvi konkretan korak u saradnji sa Sportskim savezom Srbije.

STJ09613.jpg
SSS 

U okviru 13. Sajma sporta u subotu održano je finale projekta Sportskog saveza Srbije i Saveza za predškolski sport i fizičko vaspitanje pod nazivom "LIGA MALIH ŠAMPIONA". Na Adi Ciganlije se nadmetalo 800 mališana predškolskog uzrasta, iz 40 opština, u motoričkom poligonu "Budi brz i spretan" i štafetnoj trci "Trci na 20.000cm". Predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek poručio je deci da se svaki dan bave sportom i čestitao im na trudu i fer pleju! Svaki mališan dobio je medalju jer su pobedili sport i drugarstvo, a ova vredna odličja su im dodelili predsednik Sportskog saveza Srbije Davir Štefanek, generalni sekretar SSS Goran Marinković, predsednik i sekretar Saveza za predškolski sport i fizičko vaspitanje Goran Vještica i Goran Perić! Uz lepe uspomene sa "Lige malih šampiona" predškolci su poneli i poklone Sportskog saveza Srbije i kompanije Jafa Crvenka, a i ove godine Voda voda je pomogla mališanima da se osveže tokom takmičenja.

SSS Prethodna tri dana na Adi Ciganliji održan je Sajam sporta u organizaciji Sportskog saveza Srbije

U nedelju je dan bio posvećen fitnesu, predsednik Sportskog saveza Srbije i generalni sekretar Goran Marinković dodelili su diplome polaznicima kursa za operativne trenere. Savez Srbije za bodi bilding fitnes bodi fitnes i aerobik edukuje trenere već 20 godina, a saradnja sa Sportskim savezom Srbije je nastala pre punih pet godina čime je uz edukaciju dodat još jedan projekat. Svi treneri koji uspešno završe ovaj kurs sprovode besplatne treninge za dame u svojim lokalnim samoupravam pod nazivom „Budi zdrava - vežbaj sa nama“. Nakon dodele nastupila je i reprezentacija Srbije u dečijem fitnesu, a zatim su žene koje su tokom proleća vežbale u okviru projektar „Budi zdrava - vežbaj sa nama“ i uz posetioce uradile jedan sjajan trening, a zatim se zajednički opustili uz čas joge. Za to vreme za decu je organizovano takmičenje u organizaciji Aktivnije Srbije. Uz Aktivniju Srbiju i Srpski čirliding i čirsport savez sproveden je veliki izazov u preskakanju vijače.

- Iza nas su tri dana najlepših emocija, mini takmičenja i divnog druženja. Želim da se zahvalim svima koji su pružili svoj maksimum i prezentovali sport i zdrav život na najbolji mogući način. Čestitam svoj deci koja su krenula putem sporta, a ona koja nisu nadam se da će se priključiti bar kao rekreativci. Sportski savez Srbije će uz podršku Ministarstva sporta nastaviti da organizuje akcije i skreće pažnju na zdrav život za sve životne dobi, kao i za sve krajeve naše zemlje. Kada se utisci slegnu analiziraćemo sve detalje ovog velikog događaja - rekao je Davor Štefanek predsednik Sportskog saveza Srbije.

Generalni sekretar Sportskog saveza Srbije zahvalio se institucijama i učesnicima na pomoći:

- Hvala svima koji su pomogli realizaciju Sajma sporta, od Ade Ciganlije, do ministarstava Vlade Republike Srbije, naših prijatelja iz Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta Srbije, Antidoping agencije, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Republičkog zavoda za sport i medicinu sporta, Sekretarijatu za sport grada Beograda, svim granskim i teritorijalnim savezima koji su bili tri dana na terenima na Adi Ciganliji. Kao što je predsednik rekao, kada se slegnu utisci moći ćemo potpuno da se orjentišemo na nove planove, na novu godinu, a verujte nam i na nove projekte jer ideje nam ne manjkaju – rekao je Marinković.

Sa posetiocima su se tokom tri dana družili srpski sportisti - Damir Mikec, Zorana Arunović, Aleksandra Perišić, Dušan Borković, Slobodan Bitević, Viktor i Mate Nemeš, Aleksandar Maksimović, Nevena Ignjatović, Borislava Perić Ranković, Nada Matić, Željko Dimitrijević, Dragan Ristić, Nebojša Đurić, Mitar Palikuća i mnogi drugi...

Na terenima su tokom sva tri dana posetioci mogli da vide prikaze borilačkih sportova – od džudoa, karatea, tekvondoa, rvanja, boksa, kikboksa, ašihare, MMA, kungfua, savatea, kendoa, po prvi put posetioci su mogli da uđu u MMA oktagon, uživo su mogli da prate boks mečeve Prvenstva Beograda, da se upoznaju sa juniorskom reprezentacijom Srbije u kik boksu... Volonteri Crvenog krsta i lajfseivinga prisutnima su na veoma atraktivan način prikazali veoma poučnedetalje prve pomoći. Sportski auto i karting savez Srbije je prezentovao dva trkačka automobila, kao i karting vozila.

SSS Sajam sporta održan je na Adi Ciganliji u organizaciji Sportskog saveza Srbije

Košarkaški savez Srbije napravio je pravu malu zabavu za posetioce pod nazivom „Mini basket – maksi zabava“, dok su najmlađi odbojkaši i rukometaši pokazali lepe poteze deci koja još ne treniraju ove sportove. Imali smo priliku da vidimo i prezentaciju rukometa 4 na 4. Treneri Srpskog atletskog saveza su u okviru projekta Kids athletics sa najmlađima vežbali najosnovnije elemente. Hokejaši možda nisu imali led, ali su uspeli da na Adi Ciganliji demonstiraju svoj sport i posetiocima omoguće da ukoliko daju gol osvoje hokejaški pak. Skijaši su simulatorom svim posetiocima nagovestili da je letu kraj i da nas očekuje zima. Bilijar sto je bio dostupan da se najmlađi okušaju i u ovom sportu, ili da odigraju partiju šaha. Fudbalski savez Srbije organizovao je fudbalski poligon, freestyle fudbal, walking football i prezentaciju ženskog fudbala. Tu su bili i svi vodeni sportovi, od vaterpola, plivanja, skokova u vodu, sinhronog plivanja, podvodnih aktivnosti, a kajakaši su postavili ergometre na kojima su svoje umeće testirali svi zainteresovani. Na štandovima se plesalo, gađalo u metu – da li lukom i strelom ili laserskom puškom..kod orijentiringa se „tragalo za blagom“, kod vazduhoplovaca je organizovana trka dronova, e sport je organizovao interesantan program u fidžital sportu, obarale su se ruke, prevlačio se konopac, mačevalo se, gimnastičari su pokazali svoje umeće, tu su bili i spretni članovi sokolskih društava, igrao se kriket, ragbi i ragbi 13, badminton, softbol...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su imali i ovoga puta imali interesantan program za decu, od radionica, preko pasa tragača, prikaza vozila MUP-a, poligon sa dvostrukom užadi žandarmerije, vežbe vatrogasne jedinice, a tu je bio i Micko – Mobilni info centar. Pažljivko ispred Agencije za bezbednost u saobraćaju družio se sa onim najmlađima. Ministarstvo odbrane imalo je svoju prezentaciju sportskog sektora kao i svake godine. Kao i svake godine Olimpijski komitet Srbije imao je razne aktivacije za decu, Paraolimpijski komitet Srbije prezentovao je uz osvajača odličja svoje uspehe na Paraolimpijskim igrama u Parizu, svakoga dana merenja telesne mase i savetovanja vršili su zaposleni Republičkog zavoda za sport i medicinu sporta, tradicionalno učesnici na Sajmu sporta su bili i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Antidoping agencija Republike Srbije i Sekretartijat za sport grada Beograda, a po prvi put ove godine sva tri dana Sajma sporta učestvovalo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Veliku pažnju privukao je i Arenin karavan gde su sva tri dana posetioci mogli da daju sve od sebe u različitim sportskim zadacima i osvoje nagrade.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

Kurir televizija "OBILAZAK PARIZA MOŽE DA SAČEKA, SPORTISTI OVAKO MORAJU DA SE PONAŠAJU" Olimpjski šampion Davor Štefanek otkrio recept za medalju