Festival narodne muzike Ilidža je najstariji živi folk muzički festival u bivšoj Jugoslaviji. Održava se svake godine na Ilidži u Sarajevu. S prekidima se održava od 1964. godine, i to na Letnjoj pozornici.

3af5d4f2cf0e48a5b8d3a2fa9fef9625.jpg
Kurir 
foto: Kurir

Tradicionalno je bio glavni događaj za takmičenje narodnih izvođača u Jugoslaviji. Brojni priznati folk pevači iz bivše Jugoslavije primljeni su u izdavačke kuće ili su stekli veću medijsku pažnju nakon učešća na festivalu.

Tako je Svetlana Ceca Ražnatovićučestvovala na festivalu 1988. godine kao 15-godišnjakinja i pobedila s pesmom "Cvetak zanovetak", dok je Hanka Paldum postala članica izdavačke kuće "Diskoton" nakon pobede 1974. godine.

img-5653.jpg
Printskrin / You Tube 
foto: Printskrin / You Tube

Sarajevo je bilo tradicionalno čvorište za narodnu muziku u bivšoj Jugoslaviji, uz brojne muzičare iz ostalih delova države koji su dolazili u grad u nadi da će biti otkriveni. Festival je osnovan pod radnim nazivom Festival narodnih pesama i igara Ilidža, a na njemu su pevali Safet Isović, Beba Selimović, Zaim Imamović i Silvana Armenulić.

ceca.jpg
Printskrin / You Tube 
foto: Printskrin / You Tube

Naša ekipa posetila je ovaj deo Sarajeva kako bismo iz prve ruke videli kako danas izgleda prostor koji je iznedrio neke od najvećih imena naše estrade. Tamo smo zatekli pusti i veliki otvoreni prostor sa uzdignutom binom nalik na arene, a posebno su izdvajaju široka stepeništa na kojima su tokom festivala postavljani stolovi i stolice, odakle je publika uz piće mogla da uživa u dobroj muzici.

ed51a85d322f4260a87a60ed9cd7689d.jpg
Kurir 
foto: Kurir

Jedan od onih koji pamti ovaj festival iz najboljih dana je i Almir Selimović. On nam je evocirao uspomene na najslavnije dane Ilidže, pa se prisetio direktora festivala Damijana Babića, koga su svi na Ilidži poznavali kao Čika Dašu.

unnamed.jpg
Printskrin / You Tube 
foto: Printskrin / You Tube

- Čika Daša je bio divan čovek i najzaslužniji za to što se za festival na Ilidži znalo širom Juge. Bio je živa enciklopedija muzike. Najzaslužniji je za karijere nekih od najvećih imena naše muzike, kao što su Safet Isović i Šerif Konjević. Šerif je kupio i stan u zgradi gde je bio njegov studio. Bili su veliki prijatelji. Nije bilo pesme da nije znao odakle je i šta je. Imao je svoj studio gde je puštao svi da uđu, pa čak i nas decu. Najsavremenija oprema tog vremena je bila kod njega u studiju - osam reglera: za bubnjeve, gitaru, bas gitaru... A sećam se kao sad da je 40 nemačkih maraka koštao sat vremena snimanja u tom studiju - ispričao nam je sagovornik.

Kurir KURIR NA ILIDŽI! Obišli smo mesto gde je Ceca počela karijeru, evo šta smo zatekli: Ovaj čovek je pevačima iskrojio sudbine FOTO

Plejada muzičara

Oni su pevali na Ilidži

Među umetnicima koji su, revijalno i takmičarski, tokom godina nastupali na festivalu su: Branka Sovrlić, Vesna Zmijanac, Dragan Kojić Keba, Dragana Mirković, Duško Kuliš, Enes Begović, Era Ojdanić, Esma Redžepova, Zaim Imamović, Zoran Kalezić, Zorica Brunclik, Lepa Brena, Lepa Lukić, Merima Njegomir, Mile Kitić, Miroslav Ilić, Mitar Mirić, Muharem Serbezovski, Nada Mamula, Nazif Gljiva, Olivera Katarina, Osman Hadžić, Predrag Cune Gojković, Safet Isović, Silvana Armenulić, Sinan Sakić, Snežana Đurišić, Toma Zdravković, Hajrudin Varešanović, Halid Bešlić, Halid Muslimović, Hanka Paldum, Hasiba Agić, Džej Ramadanovski, Šaban Bajramović, Šaban Šaulić, itd.

whatsapp-image-20240909-at-18.32.47-b3afdc9a.jpg
Kurir 
foto: Kurir

Kurir.rs

Bonus video:

instagram/cecaraznatovic Ceca kod Harisa