Porodični psihoterapeut doc dr Vera Despotović u emisiji Puls Srbije govorila je o tome da li je moguće zaceliti rane od traume kakva je nasilje u porodici.

Žrtva se posle primarnog straha koji oseća, susreće i sa osećajem stida, nepoverenja u institucije da će dobiti pomoć, verom u partnera da će se promeniti, gubitkom podrške, manjkom samopouzdanja i izgleda da će se odseliti i naći mir.

Kada na to dodate i stigmatizaciju okoline, dobijete bezbroj razloga zbog kojih se žena odlučuje da ne progovori o svojim problemima i sve zadrži u sebi, navodi Despotović.

"Za nasilje je najvažnije da se o njemu govori, a najgora varijanta je ako se potiskuje i drži u sebi. Posledice nasilja u porodici, koje su inače vrlo velike po zdravlje, psihu i telesni integritet, tada postaju mnogo teže. Osobi pada samopouzdanje, njeno samovrednovanje je na niskom nivou, često pada u depresiju, odlazi kod psihijatra, dobija lekove za depresiju, a ta depresivna epizoda je samo posledica trpljenja nasilja", kaže ona.

Kada žrtva progovori, oslobađa se tih negativnih osećanja, a ako potiskuje, može da dođe do anskioznih napada i do raznih drugih poremećaja, kako vreme prolazi sve više se obeshrabruje, oseća se sve slabijom, a što je slabija, ona ima još manje snage da progovori i zađe iz kruga nasilja.

(Kurir.rs)

Bonus video:

Kurir televizija Aleksandar Radivojević o slučaju Palme: Najbolje je da se tužilaštvo izmesti van Jagodine