BEOGRAD - U Srbiji će danas biti oblačno, hladno i vetrovito, u većini mesta sa snegom uz formiranje snežnog pokrivača, visine od pet do 25 centimetara, na planinama i više, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Dado đilas UŽIVO SRBIJA SE ZABELELA, MEĆAVA U BG: Padalo drveće i bandere, na Zlatiboru 6.000 kuća bez struje! DANAS I DO ČETVRT METRA SNEGA

Najviše snega se očekuje u zapadnim i centralnim krajevima i na području Homoljskih i Kučajskih planina, i do 50 centimetara.

14.40 - Letovi na čekanju. Usled mećave koja je zahvatila beogradski aerodrom Nikola Tesla svi letovi su stavljeni na čekanje, pišu Novosti.

13.55 - Širom Srbije kvarovi na elektroenergetskoj mreži zbog snega i jakog vetra. Širom Srbije je zbog nevremena, praćenog obimnim snežnim padavinama i jakim vetrom, registrovano više kvarova na distributivnoj elektroenergetskoj mreži, posebno u planinskim predelima u zapadnom i centralnom delu zemlje, saopšteno je danas iz Elektordistribucije Srbije.

Vlažan i težak sneg, kao i jak vetar, dovodili su do kidanja provodnika, kao i do padova drveća na mrežu, a sve ekipe Elektrodistribucije Srbije su na terenu i intenzivno rade na otklanjaju kvarova, koje je otežano zbog visokog snega i neprohodnih puteva u planinskim predelima, navodi se u saopštenju. ; ;Najviše problema u snabdevanju ima na teritoriji Zlatiborskog okruga, kao i Кolubarskog i Moravičkog okruga.

Problema u snabdevanju zbog snežnih padavima ima i na teritoriji Mačvanskog okruga, Raškog, Rasinskog i Jablaničkog okruga.

13.10 - Putevi Srbije: Prohodni državni putevi, prilazi graničnim prelazima i planinskim centrima. Svi državni putevi u Srbiji, kao i prilazi graničnim prelazima i planinskim centrima prohodni su za saobraćaj i on se odvija normalno, saopštilo je danas Javno preduzeće "Putevi Srbije" (JPPS).Kako se navodi u saopštenju, to preduzeće raspolaže dovoljnim količinama soli, kamenog agregata, rizle i hladne asfaltne mase za sanaciju udarnih rupa, kao sa više od 800 kamiona i mašina za čišćenje snega i 1.800 putara.

"Zbog najavljenih niskih temperatura postoji mogućnost pojave mestimične poledice na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima", naveli su iz JPPS.

Oni su apelovali na vozače da obavezno imaju zimsku opremu i lance u brdovitim i planinskim terenima, kao i da poštuju ograničenja brzine i prilagode je uslovima na kolovozu.

12.55 - Na auto-putu Miloš Veliki u blizini petlje Takovo došlo je do saobrćajne nezgode u smeru ka Beogradu. Preticajna traka je zatvorena, a saobraćaj se odvija voznom saobrćajanom trakom.

whatsapp-image-20211212-at-11.19.34-am-1.jpg
Nikola Anđić 
foto: Nikola Anđić

12.50 - Palo drvo u Kosovskoj, tačno ispred OŠ Drinka Pavlović.

viber-image-20211212-1217502033.jpg
Nikola Anđić 
foto: Nikola Anđić

12.40 - Prilazak i izlazak s beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ otežani su zbog snega. Kolona vozila stvorena je i na uključenju sa auto-puta, ali i na izlasku sa aerodroma.

10.00 - Teška situacija i u Beogradu, ulice se neprekidno čiste, ali sneg obara stabla na ulice, autobusi ne mogu da savladaju nizbrdice.

09.55 -ZLATIBORSKI OKRUG: Sneg kidao provodnika, bez struje više od 6.000 potrošača. Više od 6.000 potrošača iz užičkog kraja jutros je bez električne energije zbog mokrog, teškog snega koji je sinoć padao i koji je kidao provodnike, izazvao druge havarije posebno na niskonaponskoj mreži.

collage87979.jpg
Kurir/Z.Šaponjić 
foto: Kurir/Z.Šaponjić

Najteža situacija jutros je na području Bajine Bašte gde struju trenutno nema oko 1.600 kuća.

Struju nema i oko 900 domaćinstava u selima Ravni i Skržuti u opštini Užice. Bez struje je više stotina domaćinstava u opštini Arilje, u selima Latvica, Grivska, Visoka. Problema sa snabdevanjem ima u nekoliko zlatiborskih sela. Z. Š.

.

Kurir/Vesna Sinko UŽIVO SRBIJA SE ZABELELA, MEĆAVA U BG: Padalo drveće i bandere, na Zlatiboru 6.000 kuća bez struje! DANAS I DO ČETVRT METRA SNEGA

09.40 - Preko 300 radnika Gradskog zelenila sa 87 mašina nalazi se na terenu i čiste staze u parkovima, na javnim stajalištima kao i prilaze vrtićima, školama i drugim javnim institucijama, saopštio je zamenik graodnačelnika Beograda Goran Vesić

- Pripremili smo 68.000 džakova od po pet kilograma soli. Oni su podeljeni svim gradskim opštinama, tako da upravnici zgrada mogu besplatno da ih preuzmu, dodao je on.

09.35 - JAKA SNEŽNA MEĆAVA U ZAPADNOJ SRBIJI: Napadalo više od 30 cm snega, zavejana planinska sela. Jaka snežna mećava trajala je čitave noći u Zapadnoj Srbiji. U samom Užicu i okolini tokom noći napadalo je novih 20 do 25 cm snega, na Pešteru palo je i iznad 30 centimetara u višim delovima Nove Varoši jutros je i iznad pola metra snega. Magistralni put od Užica prema Novoj Varoši preko Zlatibora je prohodan, na kolovozu ima snega, a vozači koji su jutros prošli ovu deonicu savetuju izuzetno opreznu vožnju.

Kurir/Z.Šaponjić UŽIVO SRBIJA SE ZABELELA, MEĆAVA U BG: Padalo drveće i bandere, na Zlatiboru 6.000 kuća bez struje! DANAS I DO ČETVRT METRA SNEGA

I na Pešteru čitave noći trajala je snežna mećava, sneg i jutros pada.

-Putem kroz selo jutros prođe po neka "lada niva", ili drugo terensko vozilo. Napadalo je noćas do 30 cm snega, i dalje pada. Zazimio sam sa 35 ovaca i četiri - pet krava, najveći problem nam je što nemamo vode - kaže Radoje Kuč iz sela Doliće kod Karajukića Bunara.

- Noćas je palo dvadestak santimetara. Putevi od centra prema zaseocima jutros su neprohodni, čekamo mašime da stignuj - kaže Nele Kojović iz sela Bare.

slobodan-sneg-2.jpg
Kurir/Z.Šaponjić 
foto: Kurir/Z.Šaponjić

U opštini Sjenica, inače još pre dva dana proglašena je vanredna situacija.

- Sneg neprekidno pada više od deset sati. Od jutros sve mašine kojima raspolažemo su na terenu, čistimo pravce prema selima, činimo sve što je do nas. Jutros je angažovano više od 20 mašina, gledamo da što pre stignemo do sela, a i u selima ljudi su se organizovali, čiste puteve sa traktorima, vozama - kaže Munib Mujagić.

pester-nova-mecava.jpg
Kurir/Z.Šaponjić 
foto: Kurir/Z.Šaponjić

I u opštini Nova Varoš neprohodni su putevi ka pojedinim selima, predsednik opštine Radosav Vasiljević kaže da su mašine na terenu, čini se sve da se što pre probiju snežne blokade, puteve po selima čiste i meštani. Z. Š.

09.30 - Skraćene i preusmerene GSP linije u Beogradu zbog obilnog snega. Pogledajte da li je i vaš autobus među njima!

08.50 - Veliki zglobni gradski autobus preprečio se na uzbrdici u ulici Dragoslava Srejovića i zaustavio saobraćaj. Reč je o raskrnici Dragoslava Srejovića i Volgine.

579.jpg
Kurir/Ivana Radojčić 
foto: Kurir/Ivana Radojčić

08.15 - AMSS: Saobraćaj otežan i usporen zbog snega. Vozače danas na putevima u Srbiji očekuju otežani uslovi za vožnju, zbog snega, smanjene vidljivosti i pojačanog severnog vetra, saopštio je Auto moto savez Srbije (AMSS), javlja Beta.

Saobraćaj je usporen u planinskim krajevima, a na pojedinim deonicama ima više od pet centimetara snega na kolovozu pa je korisna upotreba lanaca.

whatsapp-image-20211212-at-7.27.32-am.jpg
Dado đilas 
foto: Dado Đilas

Neprohodan je put Odvraćenica - Preko Brdo, a zabrane za šlepere i kamione s prikolicom na snazi su na pojedinim lokalnim putevima na teritoriji Novog Pazara, Nove Varoši, Prijepolja, Užica, Bajine Bašte, Valjeva, Priboja, Jošaničke Banje i Kraljeva.

Prema izveštaju AMSS-a jutros od 6 na graničnim prelazima na teretnim terminalima kamioni čekaju samo na Šidu oko sat vremena, i na Batrovcima oko sat i po.

07.40 - Pao prvi sneg u Beogradu, na gradskim ulicama 110 kamiona. U Loznici su sve zimske službe na terenu. Na putevima u planinskim predelima zbog intenzivnih snežnih padavina saobraćaj se odvija otežano i usporeno uz obaveznu upotrebu zimskih guma i lanaca, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije.

07.22 - U većem delu Srbije pada sneg, temperature su oko nule, a zbog obilnih snežnih padavina može biti problema na kolovozima. Sneg otežava saobraćaj od Novog Pazara ka Sjenici i Tutinu. Velika količina snežnih padavina zabeležena je na putnim pravcima od Novog Pazara prema Tutinu i magistralnom putu Novi Pazar-Sjenica.

Duvaće umeren i jak severni i severozapadni vetar, ponegde sa udarima olujne jačine, lokalno uz stvaranje snežnih nanosa.

Dado đilas UŽIVO SRBIJA SE ZABELELA, MEĆAVA U BG: Padalo drveće i bandere, na Zlatiboru 6.000 kuća bez struje! DANAS I DO ČETVRT METRA SNEGA

U većini mesta temperatura će biti bez većeg kolebanja, od minus jedan do dva, dok će na jugoistoku, istoku i severoistoku Srbije ujutro biti malo toplije, do četiri stepena, tokom dana u padu.U Beogradu će biti oblačno, hladno i vetrovito sa snegom uz formiranje snežnog pokrivača, izraženijeg u višim perifernim delovima.

Kurir televiziija SRBIJA SE ZABELELA, POGLEDAJTE BEOGRAD JUTROS POD SNEGOM: Napolju je prava mećava, baš veje! DANAS I DO ČETVRT METRA SNEGA

Duvaće jak severni i severozapadni vetar.

whatsapp-image-20211212-at-7.32.45-am.jpg
Dado đilas 
foto: Dado Đilas

Temperatura bez većeg kolebanja, oko jedan stepen Celzijusa.

whatsapp-image-20211212-at-7.31.41-am.jpg
Dado đilas 
foto: Dado Đilas

Kurir.rs/Beta