Schweppes je još jednom, peti put po redu, u potrazi za najboljim barmenom regiona. Pored Srbije, pravo na učestvovanje u Mixology takmičenju imaju i barmeni iz Severne Makedonije i Crne Gore, što ovom takmičenju dodatno daje na značaju i, ujedno, obećava pravu rapsodiju kreativnosti. O značaju ovog takmičenja, kao i o malim tajnama velikih majstora u bartending zanimanju, govorili smo sa Anjom Ljujić, prošlogodišnjom finalistkinjom Schweppes Mixology takmičenja na kojem je osvojila drugo mesto.

Schweppes Mixology je jedinstveno takmičenje barmena u pravljenju koktela u Srbiji i regionu.

Kako biste opisali svoje iskustvo na prošlogodišnjem takmičenju i kako je ovo takmičenje uticalo na vašu karijeru?

Gajim jako lepa sećanja na sve prošlogodišnje aktivnosti koje su organizovane u sklopu ovog takmičenja. Uživala sam u svakom izazovu, s posebnim osvrtom na finale koje je rezultiralo putovanjem u Rim. Kada sam se prijavila za Mixology takmičenje mislila sam samo na to kako da u najboljem svetlu predstavim svoje veštine. S druge strane, nisam ni slutila koliko će mi ovaj događaj obogatiti život prelepim uspomenama, ali ujedno i proširiti znanje o bartending veštinama.

Kako biste opisali trenutno stanje i nivo razvoja bartending scene u Srbiji?

Smatram da je tržište Srbije u permanentnom porastu u prethodnih nekoliko godina i da smo u oblasti bartendinga već u rangu sa mnogim evropskim metropolama. Tome su doprinele mnogobrojne edukacije u koje se dosta ulaže, ali i upotreba kvalitetnih sastojaka, koji su nezaobilazni element vrhunskih koktela.

schweppes-mixology-2.jpg
Promo 
foto: Promo

Kako Schweppes doprinosi vašem radu kao barmena i kakvu ulogu igra u vašim koktelima? Koji Schweppes ukus vam je omiljeni za stvaranje novih recepata?

Iz mog dosadašnjeg iskustva utisak je da je Schweppes nezaobilazan sastojak omiljenih koktela u regionu. Lično, najveći potencijal za kombinovanje vidim u Schweppes Tangerine. Njegova izrazito osvežavajuća nota obogaćuje koktele tropskim ukusom, “zahvalan” je za kombinovanje jer ne narušava prisustvo drugih elemenata, a svojim dejstvom ističe jedinstvenost koktela. Schweppes Tangerine definitivno vidim kao trend u koktel karti za proleće/leto 2024.

Da li biste preporučili kolegama koji se do sada nisu oprobali u ovom tipu takmičenja da se prijave?

Definitivno bih preporučila svim kolegama da budu deo ovog takmičenja. Time prvenstveno dobijaju priliku da pokažu svoje veštine i kreativnost, a sem toga imaju priliku da upoznaju druge kolege, da probaju njihove kreacije i da kroz odlične primere u praksi nauče nešto novo.

Koji savet biste dali ovogodišnjim takmičarima kako bi došli do finala i ostvarili uspeh poput Vašeg?

Ovogodišnje takmičare bi, pre svega, posavetovala da se opuste i da uživaju u celom procesu jer samo tako mogu iskazati svoj maksimum. Neka svoju energiju usmere na detalje jer oni prave razliku. S tim u vezi, neka im sastojci koje biraju za koktel budu fokus, ali i to, na kraju, samo kao deo celokupnog iskustva konzumiranja njihovog koktela. Potrebno je potruditi se i oko čaša, garniša i, naravno, odgovarajuće interpretacije koja u konačnom zbiru poena može napraviti ključnu razliku.

schweppes-mixology-1.jpg
Promo 
foto: Promo

Ukoliko i vi želite da postanete najbolji barmen u regionu, svoju prijavu na Schweppes Mixology takmičenje možete poslati do 3. aprila na https://www.schweppesmixology.com/. Pravo učestvovanja imaju svi aktivni, punoletni barmeni iz Srbije, Crne Gore i Makedonije, a nakon prijave i regionalnih kvalifikacija, veliko finale je zakazano za kraj maja, kada ćemo ujedno i saznati ime najboljeg regionalnog barmena za ovu godinu.

Promo tekst