BEZ PRISTUPA VODI ŽIVOTINJE SU PODLOŽNE TOPLOTNOM UDARU! Apel: Ostavljajte posudice sa vodom gradskim životinjama!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Animal rescue Srbija

BEZ PRISTUPA VODI ŽIVOTINJE SU PODLOŽNE TOPLOTNOM UDARU! Apel: Ostavljajte posudice sa vodom gradskim životinjama!

Društvo -

Letnji dani donose visoke temperature koje mogu biti izuzetno opasne za gradske životinje na ulicama. Psi, mačke, ptice i druge životinje nemaju uvek pristup vodi, što može dovesti do dehidracije i ozbiljnih zdravstvenih problema.

Udruženja građana koje dobrovoljno spasava životinje Animal rescue Srbija ističe u svom postu na Instagramo zašto je važno da gradskim životinjama ostavljamo svežu vodu. - Voda je ključna za održavanje osnovnih fizioloških funkcija. Tokom leta, životinje gube više tečnosti zbog visokih temperatura i povećane aktivnosti. Voda pomaže životinjama da regulišu svoju telesnu temperaturu. Bez pristupa vodi, životinje su podložne toplotnom udaru. Sveža voda je esencijalna za probavu, cirkulaciju i funkciju organa - naveli su oni.

Da bi se izbegli eventualni sukobi sa komšijama, važno je pažljivo birati mesta gde ćete ostavljati vodu za napuštene životinje. - Vodu možete ostaviti malo dalje od ulaza u zgradu, na mestima gde neće smetati prolaznicima. Napuštene životinje će je pronaći, jer imaju razvijeno čulo mirisa. Postavite posude s vodom u hladu kako bi voda ostala što hladnija i svežija. To će pomoći u sprečavanju pregrevanja i isparavanja - savetuju u ovom udruženju.

Dodaju da se posudice postave na mesta koja su donekle zaklonjena, kako bi se smanjio rizik da neko namerno prolije ili ukloni vodu.

- Gradske životinje nisu samo psi i mačke. Ptice, ježevi i druge male životinje takođe imaju povećanu potrebu za vodom tokom letnjih dana. Ako je moguće, menjajte vodu nekoliko puta dnevno kako bi uvek bila sveža i hladna. To će pomoći u sprečavanju razvoja bakterija - savetuju oni.

Bonus video:

01:54

NATAŠI UGINUO PAS OD TROVANJA TOKOM ŠETNJE: Posle deset sekundi krenula joj pena na usta! Šokantno nasilje nad životinjama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track