DRUŠTVENE MREŽE SU LEGLO ILEGALNIH PRODAVACA! Efektiva upozorava: Ovo su znaci za uzbunu!
Ilustracija, Foto: Profiemdia

DRUŠTVENE MREŽE SU LEGLO ILEGALNIH PRODAVACA! Efektiva upozorava: Ovo su znaci za uzbunu!

Društvo -

Preko Fejsbuka i Instagrama se ne kupuje. Fejsbuk i Instagram su leglo ilegalnih prodavaca. Nikakve odgovornosti nemaju, porez ne plaćaju, zakon potrošača ne štiti kad mu "prodavac" pošalje robu koja nema veze sa onom koju je naručio, ili je prosto neispravna, upozoravaju iz "Efektive".

Ovo udruženje posvetilo je jednu objavu nelegalnim onlajn trgovcima.

- Reklamira se kao second-hand prodavnica na Fejbuku preko plaćene reklame koja iskače. Piše da radi zamenu robe u roku od sedam dana. Stranica mu ima nekakav logo. Na stranici se javlja gomila ljudi sa pitanjima o artiklima, tipa da li prodaju baš takvu jaknu koju reklamiraju na naslovnoj strani, koje su cene, itd - navodi "Eefektiva".

Kažu da niko ne postavlja pitanja da li je prodavac registrovan i gde su mu na stranici podaci o fizičkoj adresi, PIB-u, matičnom broju...

- Svi samo jurišaju sa pitanjima o kupovini. Osoba sa druge strane može samo da trlja ruke sa ovako neopreznim, needukovanim potrošačima. Postavimo, kao fizičko lice (da ne vide odmah da smo potrošačka organizacija), pitanje o tim "sitnicama" kao što su podaci o firmi i registraciji. Umesto odgovora, dobijemo privatnu poruku: "Ne razumemo pitanje" - naveli su iz "Efektive" i dodali:

- Objasnimo da smo potencijalni kupac, ali i da poznajemo potrošačko pravo. Objasnimo da podatke o registraciji, sa adresom i kontaktima, jedan prodavac mora da ima da bi bio - legalan. Umesto odgovora, dobijemo kontrapitanje: "Zašto bismo vam odgovorili na to pitanje". Odgovorimo da je to pitanje transprentnosti prema kupcima, i da iz ovog "razgovora" proizilazi da se radi o ilegalnom prodavcu, jer ko je legalan prodavac ne ponaša se tako. Posle par minuta pauze, "prodavac" šalje broj telefona da pričamo. Samo da ne ostavi pisani trag.

Oni su podsetili potrošače da se Fejbuk i Instagram leglo ilegalnih prodavaca.

- Ako vam se baš kupuje sa neke stranice - a ima ih ko zna koliko ovakvih, bez osnovnih podataka o prodavcu - prvo što treba da uradite jeste da postavite prodavcu pitanje o registraciji. Ako krene vrludanje, izbegavanje, to je znak za uzbunu - zaključili su oni.

Bonus video:

03:24

NE PRIMAJTE VITAMINSKU INFUZIJU, AKO VAM JE NE DAJE STRUČNO LICE Dr Ana Petrović: Oni koji je nude onlajn obično su NADRILEKARI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track