FATALNE GREŠKE NA PLAŽI! Nutricionista otkriva kako nas loš izbor hrane i pića može koštati ZDRAVLJA tokom letnjih vrućina
Foto: Kurir televizija, Shutterstock

kurir televizija

FATALNE GREŠKE NA PLAŽI! Nutricionista otkriva kako nas loš izbor hrane i pića može koštati ZDRAVLJA tokom letnjih vrućina

Društvo -

Vreli letnji dani su pred nama, a meteorolozi najavljuju novi toplotni talas. Već u ranim jutarnjim satima, kupališta su puna, a svi tražimo načine kako da se rashladimo i osvežimo. U takvim uslovima, izbor hrane i pića postaje još važniji, jer visoke temperature pogoduju razvoju bakterija i drugih mikroorganizama.

O tome kako izabrati prave letnje obroke i najbolje načine za rashlađivanje, u jutarnjem programu otkrila je Emilija Andrejević koja je intervjuisala nutricionistu Dejana Stepanovića.

Šta je to što bismo trebali da biramo kao obrok na plaži?

- Pa ovako, u svakom slučaju je, generalno leti treba da konzumiramo laganu hranu, onu koja je manje sklona kvarenju, jer visoke temperature i visoka vlažnost pogoduju razvoju mikroorganizama. Pre svega, sezona stomačnih infekcija, znači tu su razne bakterije, razni virusi, izazivači crevnih infekcija. Naravno, najbolje je da sami spremamo hranu i izbegavamo industrijsku hranu - rekao je nutricionista.

Dejan Stepanović
foto: Kurir televizija

Koji bi to bio idealan obrok?

- To zavisi od mesta gde idemo i od vremena koje provodimo napolju. Tokom letnjeg perioda, preporučuje se lagana hrana. Treba izbegavati masnu hranu i previše začinjenu hranu. Na primer, ako provodimo ceo dan na plaži, dobro je imati jedan glavni obrok. Može to biti integralna kifla ili integralne tortilje. Treba izbegavati lako kvarljive namirnice kao što su mleko, mlečni proizvodi, mesne prerađevine i jaja - istakao je nutricionista.

Da li bi dobra opcija bila salata, s obzirom na velike vrućine?

- Salate su odličan izbor. Na visokim temperaturama, pre ćemo osetiti žeđ nego glad. Ako idemo na plažu ili izletište na više sati, treba koristiti rashladne torbe i frižidere. Akcenat treba da bude na unosu tečnosti – voda, ohlađeni čaj, limunada, i što više voća. Treba izbegavati lako kvarljive namirnice i one koje se lako tope - rekao je nutricionista.

05:03

FATALNE GREŠKE NA PLAŽI! Nutricionista otkriva kako nas loš izbor hrane i pića može koštati ZDRAVLJA tokom letnjih vrućina

Šta mislite o sendvičima kao obroku?

- Sendviči mogu biti glavni obrok, ali treba paziti na izbor namirnica. Integralna kifla sa dimljenom pršutom ili pečenom piletinom je dobar izbor. Treba izbegavati mesne prerađevine poput salama, viršli, i kobasica. Može se dodati parče tvrdog sira, poput kačkavalja, i malo salate naveo je.

Šta je najbolja opcija za rashlađivanje što se tiče tečnosti? Često biramo gazirane sokove, ali da li su oni pravi izbor?

- Gazirani sokovi, energetska pića i alkohol su najgori izbor na velikim vrućinama jer još više dehidriraju organizam. Najbolje je piti vodu, limunadu i sveže ceđene sokove. Hladna pića daju trenutni osećaj osveženja, ali ne pomažu u hidrataciji - otkrio je.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

01:59

NAJBOLJE JE JESTI HRANU SA NAŠIH PROSTORA Nutricionista tvrdi da domaća hrana deluje blagotvornije na organizam iz OVOG RAZLOGA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track