OVO MOŽE DA VAM NAPRAVI OZBILJAN PROBLEM NA LETOVANJU: Pogađa i decu i odrasle, a neki završe i u bolnici
Foto: Youtube Printscreen

pažnja

OVO MOŽE DA VAM NAPRAVI OZBILJAN PROBLEM NA LETOVANJU: Pogađa i decu i odrasle, a neki završe i u bolnici

Društvo -

Petnaestogodišnji dečak završio je u bolnici u Grčkoj zbog jakog bola u uvetu!

U Fejsbuk grupi Grčka info pojavila se objava u kojoj se navodi da upala uva naročito na moru može biti vrlo opasna.

- Pre nekoliko dana vodila sam jednog 15-ogodišnjeg dečkića u bolnicu u Poligirosu zbog jakog bola u uvetu. Bio je na letovanju sa društvom i nisu imali osiguranje. Pregled pedijatra mu je naplaćen 20 evra + lekovi u apoteci 10 evra - navodi se u objavi.

upala uva
foto: Printscreen/Facebook/Grčkainfo

Podsetimo, Kurir je u više navrata pisao da u toku letnje sezone na moru, bazenima i kupalištima mnoga deca, ali i odrasli dobiju upalu uva zbog čega su primorani i da posete lekara.

Upala uva dobija se zbog kupanja na javnim kupalištima, bazenima, ali i nakon ronjenja u zagađenoj morskoj vodi. Infekcija može da traje i do sedam dana, a leči se antibiotikom, upozorili su naši lekari.

- Ono što osoba prvo može da oseti jeste pritisak u uhu, zatim kao oštećenje sluha, odnosno da slabije čuje, i onda se javlja prodoran bol koji zrači ka licu, vratu. Može doći do glavobolje, dok je sa žvakanjem i pomeranjem vilica bol sve jači - objasnila je tada dr Radmila Šehić.

Dodala je i da prateći simptomi mogu biti i povišena telesna temperatura i vrtoglavica.

- Centar za ravnotežu se nalazi u unutrašnjosti uva, a ovde je reč o spoljašnjoj upali, ali ipak zbog bolova može doći do vrtoglavice. Prvo što treba uraditi jeste umiriti bol medikamentima za umirenje bolova, ali treba imati na umu da se treba javiti lekaru. Kod upale se obavezno prepisuje antibiotik, koji se koristi određeno vreme. Prva dva-tri dana ne može doći do boljitka, tek nakon toga dolazi do poboljšanja. Za to vreme treba izbegavati kupanje u bazenima, a za ovu infekciju je karakteristično to da može da se vrati ukoliko neko i posle izlečenja ne bude obazriv.

Kurir.rs/ Grcka info/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track